woensdag, 26. juli 2006 - 12:41

Zebra 'Jua' geboren in Artis

Amsterdam

Afgelopen nacht, 26 juli, is er een zebra geboren in Artis. Het is een meisje en ze maakt het uitstekend. De bevalling verliep prima en moeder Assizi geniet van de eerste uren van haar jong. Ze heet Jua of te wel “zon� in het Swahili. Een Afrikaanse naam die erg toepasselijk is aangezien ze is geboren op één van de warmste julidagen.

Voor de verzorgers was het een aangename verrassing toen ze vanmorgen in de stal zagen dat het jong geboren was. De draagtijd bij zebra’s varieert van ruim 11 tot bijna 13 maanden. Er wordt per keer één jong geboren dat binnen tien minuten, zij het nog wankel, met de moeder mee wandelt. Jua loopt op het moment buiten op de Savanne met haar moeder tussen de andere dieren en heeft zelfs al in het water gestaan. Assizi schermt haar jong goed af en zoekt de stal op als ze dat nodig vindt.

De zebra’s in Artis zijn Grévy-zebra’s. Deze grootste zebrasoort onderscheidt zich van andere zebra’s door opvallend grote oren en smalle strepen. De Grévy-zebra is een bedreigde soort die in grote delen van zijn leefgebied is verdwenen en alleen nog in reservaten wordt aangetroffen.

Artis participeert in een internationaal fokprogramma voor deze beschermde soort. Deze fokprogramma’s moeten, in de loop van de tijd, helpen om de Grévy-zebra’s voor uitsterven te behoeden. De mens vormt in het wild de voornaamste bedreiging voor zebra’s, vooral door versnippering van leefgebieden en door jacht en stroperij.
Provincie:
Tag(s):