dinsdag, 28. februari 2006 - 12:17

Zeeland centraal op Nederland 1

In de zevende aflevering van de NCRV documentaire Plattelanders op 4 maart a.s. om 17.05 uur op Nederland 1 staat Zeeland centraal. In iedere aflevering volgt Platte-landers een persoon die een duidelijke visie heeft op de toekomst van zijn of haar regio. Dat kan een boer zijn, maar ook een architect of een natuurbeschermer.

In deze aflevering neemt Willem Brandenburg, specialist in zilte teelt en verbonden aan de universiteit van Wageningen, de kijkers mee naar plekken in Zeeland waar zoet en zout, land en water in elkaar overgaan.

Landbouw en visserij hebben het leven in Zeeland van oudsher bepaald. Maar zowel de landbouw als de visserij hebben het moeilijk in Zeeland. 'De visserij loopt tegen veranderende regelgeving aan, waardoor men niet langer op de-zelfde manier verder kan. Daarnaast is de grond in Zeeland op een aantal plaatsen behoorlijk zilt. Je kunt daar wel van alles tegen proberen te doen omdat je voor de traditionele landbouw zoet water nodig hebt, maar daar kun je niet oneindig mee door gaan,' aldus Brandenburg.

En dus zoeken Zeeuwen naar nieuwe kansen, waarbij landbouw, visserij en schelpdierkwekerij gecombineerd kunnen worden: zoute aquacultuur, een vernieuwende aanpak waarin visserij en landbouw elkaar versterken. Brandenburg laat zien waar zich de verschillende ontwikkelingen voordoen en vertelt wat dit betekent voor de ondernemers en het landschap.

Het blijkt dat zoute aquacultuur niet alleen mogelijkheden biedt op economisch vlak, maar dat ook de natuur profiteert doordat nu zachtere overgangen mogelijk worden, zoals Chiel Jacobusse van Het Zeeuws Landschap en Gijs van Zonneveld van de Zeeuwse Milieu Federatie laten zien.
Provincie:
Tag(s):