vrijdag, 3. maart 2006 - 15:59

Zeelandhallen kunnen gaan bouwen

Op donderdag 3 maart heeft wethouder Van 't Westeinde de bouwvergunning voor de nieuwbouw van en bij de Zeelandhallen overhandigd aan de heer Theo van der Steen, projectmanager Zeelandhallen vanuit het beurzen- en evenementenconcern Libéma. Dit moment markeert een voorbereidingsproces van enige jaren.

Libéma, het bedrijf dat in mei 2005 officieel de nieuwe exploitant van de Zeelandhallen is geworden, staat in de startblokken om de uitbreidingsplannen te gaan verwezenlijken. Met de aanleg van een parkeerterrein voor circa 1.400 auto's in 2005 is hierop al een voorschot genomen.

In maart 2006 start de bouw van de derde hal, een moderne, goed geoutilleerde en geïsoleerde hal, natuurlijk geschikt voor beurzen, maar ook voor uiteenlopende (muziek)evenementen. In het najaar moet deze derde hal gebruiksklaar zijn. Tijdens de bouwwerkzaamheden draaien de Zeelandhallen overigens gewoon door.

Direct aansluitend volgt de bouw van een vrijetijdscentrum van ruim 8.500 m², met daarin onder meer een bioscoop, fitnesscentrum, bowlingbaan, biljart- en snookercentrum en een wokrestaurant. Het vrijetijdscentrum komt naar verwachting in april 2007 gereed. In de zomer van 2006 worden tevens de beide bestaande hallen gerenoveerd. Het complex krijgt een nieuwe gevel.

Het deel waarin nu de horeca zit maakt plaats voor een gebouw met een nieuwe entree en een nieuw restaurant. Dat deel is ook het verbindingsstuk tussen de nieuwe derde hal en het bestaande complex. De architect van het leisurecomplex is Geert van Soest van het architectenbureau Croonen & Van Soest uit Rosmalen. De aannemer is de Giesbersgroep uit Arnhem.

De bestaande hallen zijn circa 10.000 m² groot. De derde hal wordt circa 4.800 m² groot en krijgt aan de buitenzijde een hoogte van 14 meter en aan de binnenzijde een hoogte van 10 meter. De bioscoop wordt een zogenaamde service-bioscoop met 4 zalen en in totaal circa 700 zitplaatsen. Het wokrestaurant krijgt circa 500 zitplaatsen. Het bowling- en biljartcentrum telt 12 bowlingbanen en 17 biljart/snooker/caramboltafels.

De fitnessruimte is verdeeld over twee verdiepingen en beschikt over alle moderne voorzieningen voor onder meer groepsfitness en spinning. De Zeelandhallen nieuwe stijl betekenen bovendien een impuls voor de werkgelegenheid. Libéma rekent op basis van ervaringscijfers op honderd fulltime banen. De werknemers van de Zeelandhallen zijn inmiddels overgaan naar de nieuwe exploitant.

Voorgeschiedenis
Toen de gemeente Goes in 2003 de Zeelandhallen overnam met het doel ze weer door te verkopen aan een goede marktpartij, was er de wens om bij het complex een bioscoop te bouwen. Die wens gaat binnenkort in vervulling, zodat de Goesenaren straks weer gewoon in de eigen gemeente naar de bioscoop kunnen. De Zeelandhallen zijn vanaf 2005 al optimaal ontsloten via een weg vanaf het nieuwe parkeerterrein, die is aangetakt aan een nieuwe rotonde naast de A256.

De Zeelandhallen bestaan sinds 1988. Inmiddels is het complex een begrip en een trekker voor Goes. Er zijn belangrijke beurzen ontwikkeld en er worden grote evenementen georganiseerd, zoals Contacta, de bedrijvencontactdagen voor Zeeland, de Horecabeurs, maar ook het paardensportevenement Indoor Zeeland. Een paar jaar geleden werd echter duidelijk dat de hallen moesten worden aangepast aan deze tijd. In 2001 presenteerde Goes een vernieuwd concept voor de Zeelandhallen, het Zeeland Expo Park (ZEP). Dit kwam echter niet van de grond. Reden voor Goes om op zoek te gaan naar een nieuwe marktpartij, juist ook omdat het Zeelandhallencomplex zo belangrijk is voor Goes. Niet alleen vanwege de werkgelegenheid van het complex zelf, maar vanwege de spin off naar de binnenstad. In het nieuwe concept zijn er functies toegevoegd aan de Zeelandhallen om de aantrekkingskracht van het geheel verder te verhogen en om tegelijkertijd een meerwaarde te hebben voor de inwoners van Goes. Daarvoor zijn investeringen nodig van een partij die daartoe de middelen heeft én een partij die precies weet wat de markt wil. Die partij heeft de gemeente gevonden in Libéma, een organisator die het aantal vaste regionale beurzen en evenementen de komende jaren verder gaat vergroten.

Over Libéma
Libéma heeft ruime ervaring met het exploiteren van beurs- en evenementenlocaties. Het bedrijf is reeds exploitant van onder andere Brabanthallen ’s-Hertogenbosch, Autotron ExpoDome Rosmalen, IJsselhallen Zwolle en Groenoordhallen Leiden. Daarnaast is het bedrijf actief als exploitant van acht attractieparken waaronder de Safaripark Beekse Bergen en drie Libéma Vakantieparken. Het bedrijf maakt een belangrijke groei door. De laatste jaren kreeg Libéma er drie attractieparken bij: Attractiepark Cape Holland in Den Helder, Het Nederlands Stripmuseum in Groningen en Dierenrijk Europa nabij Eindhoven. Een andere ontwikkeling van Libéma is Expo Haarlemmermeer op het voormalige floriadeterrein bij Hoofddorp. Zie ook www.libema.nl
Provincie:
Tag(s):