dinsdag, 28. februari 2006 - 12:04

Zeer sombere februari sluit zonnige winter af

De Bilt

Hoewel de februari met gemiddeld 50 uren zon in het land zeer somber is geweest, waren de wintermaanden december, januari en februari als geheel toch zonnig. Dit is vooral te danken aan de zeer zonnige januarimaand; in het zuiden was het zelfs record zonnig. Door het "uitsneeuwen van de mist" met motsneeuw werd het woensdag 1 februari op veel plaatsen wit en lokaal ook glad. De witte aanslag wordt rijp genoemd.

De meteorologische winter (december, januari en februari) was behalve zonnig, droog en aan de koude kant. Vooral januari was een droge maand. Qua temperatuur waren er grote landelijke verschillen: in het noorden was de winter vrij normaal, in het zuiden was het 't koudst. In de Bilt kwamen waren er meer dan gemiddeld aantal vorstdagen (48 tegen 38), maar minder ijsdagen (3 tegen 8; minimumtemperatuur onder 0 graden Celsius).
Wat velen zich van deze winter nog wel zullen herinneren is de uitgebreide sneeuw met later onderkoelde regen en ijzel op 30 en 31 december vorig jaar. Ook 25 januari was een gedenkwaardige dag toen ijzen tal van aanrijdingen veroorzaakte
Provincie:
Tag(s):