vrijdag, 30. juni 2006 - 9:16

Zeeuwse gebouwen kunnen tot 20% energie besparen

Regionaal

Veel Zeeuwse gebouwen laten een belangrijke energie-besparing liggen. Door een simpele techniek genaamd waterzijdig inregelen kan er veel energie bespaard worden bij de verwarming van grote gebouwen. Met het project CV Optimaal heeft de Zeeuwse Milieufederatie (ZMF) in samenwerking met Energieadviesbureau Dubourgraaf vof bij acht Zeeuwse basisscholen een gemiddelde besparing van 15 % gerealiseerd.

Ook het comfort in de klas is toegenomen. Vanwege het grote succes op de scholen starten ZMF en Dubourgraaf dit jaar een vergelijkbaar project voor utiliteitsgebouwen. Hiervoor krijgen Zeeuwse verwarmingsinstallateurs een speciale opleiding. Beide projecten zijn mogelijk gemaakt dankzij financiële steun vanuit het Milieu Actie Plan van DELTA N.V.

Met het project CV Optimaal is bij acht Zeeuwse basisscholen de CV-installatie geoptimaliseerd. Hiermee heeft basisschool de Uilenburch te Middelburg 22% bespaard op gas. “Dat heeft ons toch mooi €1000 bespaard�, zegt directeur Hans Keijmel van basisschool Uilenburch. Zet je dat af tegen de eenmalige kosten van €1500 voor het verbeteren van de CV-installatie, dan heb je binnen het jaar twee derde van de kosten eruit. De volgende jaren ga je al ‘winst’ maken.

Volgens Dubourgraaf kunnen de kosten van het inregeltraject in de meeste gevallen tussen de 1 en 3 jaren worden terugverdiend; “En met een stijgende gasprijs zal de terugverdientijd alleen maar korter worden en het financiële voordeel groter. Dankzij een cursus ‘energiezuinige gebouwen en CV-beheer’ zetten we bovendien in op een blijvende besparing in de scholen�.

De ZMF heeft met CV Optimaal het waterzijdig inregelen van de CV-installatie opnieuw en met succes geïntroduceerd. Het is een vrij simpele, maar in de vergetelheid geraakte techniek, waarmee veel energie bespaard kan worden in grote gebouwen. Het waterzijdig inregelen is een belangrijk onderdeel om een CV optimaal te laten werken. CV Optimaal betekent eenmalige verbeteringen aanbrengen in de basisinstellingen van de bestaande CV-installatie en het optimaal beheren en gebruiken van de installatie. Hierdoor verbeteren rendement en comfort aanzienlijk.

Het is in grote gebouwen geen uitzondering dat ruimtes die ver van de ketel staan nauwelijks warm te krijgen zijn, terwijl in vertrekken dicht bij de ketel een radiator moet worden dichtgedraaid. Waterzijdig inregelen verhelpt dit probleem en zorgt in het hele gebouw voor een constante, aangename temperatuur.

Gezien de succesvolle resultaten bij de basisscholen wil de ZMF het project CV Optimaal dit jaar gaan uitbreiden. De nieuwe doelgroep bestaat uit utiliteitsgebouwen met een gasgebruik tussen de 6.000 en 20.000 m³ per jaar. Voor dit project krijgen Zeeuwse installateurs een speciale opleiding, om opnieuw kennis te maken met de techniek van het waterzijdig inregelen. Dat is belangrijk omdat waterzijdig inregelen bij veel méér Zeeuwse gebouwen een fikse energiebesparing kan opleveren.

Bovendien wordt met 5–20 % minder gas substantieel minder broeikasgas uitgestoten. Hiermee spaar je naast energie ook de portemonnee en het milieu.
Provincie:
Tag(s):