maandag, 16. januari 2006 - 16:53

Zes man op een cel

Lelystad

Vanaf volgende week gaan mensen met een straf(restant), in het nieuwe paviljoen op het terrein van de Penitentiaire Instelling in Lelystad, met zes man op een cel. Maandag heeft het ministerie van Justitie het nieuwe ‘detentieconcept’ voor 150 kortgestraften bekend gemaakt. Nieuw is dat gedetineerden ‘meer’ eigen verantwoordelijkheid krijgen.

Zo kunnen ze vanaf opsluiting zelf via een terminal een arts of advocaat raadplegen. Ook mogen ze hun eigen dagprogramma samenstellen. Gedetineerden moeten zelf zorgdragen voor het verschonen van het beddengoed en de bijkomende was. De cellen van het nieuwe complex zijn elk 55 vierkante meter groot. In elke cel staan drie stapelbedden en een tafel met zes stoelen, twee douches, een toilet, washok en een keukentje met een magnetron.

De gevangenen dragen tijdens hun verblijf polsbandjes waarmee elke gedetineerde is te volgen. Wanneer het op een cel uit de hand loopt, bijvoorbeeld een schermutseling, dan is elke beweging geregistreerd waardoor elke beweging is te achterhalen. De komende jaren wordt uitgebreid gekeken naar het nieuwe concept. Wanneer het systeem werkt zal het verdere worden uitgewerkt.
Provincie:
Tag(s):