woensdag, 1. november 2006 - 16:51

Zes Natuurwerkdag-locaties in Almere

Almere

Zaterdag 4 november is het in heel Nederland Natuurwerkdag. In Almere kunnen mensen op maar liefst zes locaties lekker aan de slag met nuttige klussen in de natuur. Een poel schonen, jonge struikjes en boompjes planten, snoeien en zagen, een broeihoop of een takkenril maken… een beetje spierpijn zal het zeker opleveren maar vooral ook veel plezier en voldoening. Loco-burgemeester en wethouder mevr. Haanstra is om half twee aanwezig in het Beatrixpark om hier de werkdag van de onlangs opgerichte ‘Beheergroep Buurtbewoners Beatrixpark’ van start te laten gaan.

Het vrijwillige natuur- en landschapsbeheer in Almere wint steeds meer terrein. Steeds vaker zijn er groepen bewoners die een stukje park of stadsbos adopteren om hier door kleinschalige beheer het gebied aantrekkelijker te maken, voor zowel mens, plant als dier.

Ook zijn er inmiddels groepen die – na enige jaren begeleid te zijn door Landschapsbeheer Flevoland – zelfstandig willen en kunnen gaan functioneren. De groep in het Beatrixpark heeft dit jaar deze keuze gemaakt. Om mensen kennis te laten maken met het vrijwilligerswerk dat zij met zoveel plezier doen, zijn zij dit jaar met verschillende activiteiten actief op de Natuurwerkdag.

De gemeente is heel blij met deze betrokkenheid. Wethouder Haanstra zal daarom om half twee aanwezig zijn om het startsein te geven aan deze vrijwilligers en iedereen die dan komt helpen.

Voor het Beatrixpark staan de volgende activiteiten op het programma. Ten eerste moet er in de wat jongere aanplant gesnoeid en gezaagd om ruimte te maken voor besdragende struiken. Van het vrijkomende materiaal worden takkenrillen gemaakt.

In het Notenbosje worden verschillende omgezaagde stammen en takken op lange rijen gelegd zodat kleine dieren als insecten, vogels, egels, muizen en dergelijke hier beschutting en bescherming kunnen vinden. Onder de walnotenbomen ligt het bezaaid met noten. Kinderen kunnen hier naar hartelust noten zoeken.

Andere locaties in Almere zijn Pampushout van Flevolandschap, het Overvaartbos van Staatsbosbeheer en de gemeentelijke parken Lumièrepark ,Hanny Schaftpark en Molenbuurtpark. Meer informatie over deze locaties is te vinden op www.natuurwerkdag.nl.

Wie geen internet heeft kan bellen met Landschapsbeheer Flevoland, die de actie voor Flevoland coördineert. Het telefoonnummer is (0320) 294939. Opgeven kan tot maandag 30 oktober. Degene die zich dit jaar als 600e deelnemer aanmeldt, verdient hiermee gebak voor zichzelf en alle andere deelnemers op de locatie!

De Natuurwerkdag is een gezamenlijk initiatief van het Flevo-Landschap, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, Landschapsbeheer Flevoland, IVN, KNNV en Scouting Nederland en wordt mede financieel mogelijk gemaakt door de Nationale Postcode Loterij en het VSB-fonds.
Provincie:
Tag(s):