woensdag, 19. april 2006 - 11:00

Zes verdachten katten tien dure motoren om

Delfzijl

Met de aanhouding van een 25-jarige man uit Appingedam en vijf medeverdachten heeft de politie tien dure omgekatte motorfietsen opgespoord. De verdachten werden aangehouden op verdenking van heling en oplichting.

In oktober vorig jaar werd door een 28-jarige man uit Leeuwarden bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) een motorfiets voor een keuring aangeboden om op deze wijze een Nederlands kenteken te krijgen. Het betrof een geïmporteerde motor uit Oostenrijk. De keurmeester van het RDW vertrouwde het niet en schakelde een voertuigspecialist van Regiopolitie Groningen in. Na onderzoek kwam naar voren dat de motor een vals ingeslagen Voertuig Identificatie Nummer (VIN) had. De Leeuwarder had de motor via de website van Marktplaats gekocht. De man wist niet dat het om een gestolen en omgekatte motor ging. In Friesland bleek nog een man een omgekatte motor te hebben gekocht.

Uit recherche-onderzoek kwam een 25-jarige man uit Appingedam in beeld als verdachte van het omkatten van dure motoren door deze voertuigen van een nieuwe identiteit te voorzien. Hij hield zich op grotere schaal bezig met de verkoop van gestolen en omgekatte motoren. Hij werd medio januari aangehouden en ingesloten. Tijdens de verhoren en uit het verdere onderzoek bleek dat in Delfzijl en Appingedam nog vijf mannen, in de leeftijd van 19 tot en met 25 jaar, als medeverdachte konden worden aangemerkt. Ook zij werden ingerekend.

Uit het onderzoek is niet gebleken dat de verdachten zelf de dure sportmotoren uit het westen van het land, in de omgeving van Amsterdam en Den Haag, hebben gestolen. De meeste motoren werden op straat gestolen. Enkele motoren zijn weggenomen bij inbraken in schuren en één bij een inbraak in een motorzaak in Echt (Limburg). Wel kon worden vastgesteld dat de verdachten de van diefstal afkomstige motoren van een nieuwe identiteit hebben voorzien. Dat gebeurde met behulp van een schademotor van hetzelfde merk, type en bouwjaar, die werden gekocht in Nederland, België, Oostenrijk en Duitsland. Uit het frame van de gestolen motoren werd het framenummer weggeveild. Vervolgens werd het framenummer van de schademotor in de gestolen motoren geslagen. Daarna werd het voertuig voorzien van een kentekenplaat, zodat de motor een ‘legale’ identiteit kreeg. Uiteindelijk werden de omgekatte motoren verkocht via websites als Marktplaats.nl. Door de verdachten werden op deze wijze tien omgekatte motoren verkocht aan particulieren in Nederland en België. De politie kan in ieder geval van tien motoren aantonen dat ze van diefstal afkomstig zijn.
Provincie:
Tag(s):