woensdag, 1. november 2006 - 14:35

Zeven aanhoudingen voor seriematige bedrijfsinbraken

Dinsdag heeft de Bovenregionale Recherche Noord- en Oost Nederland zes mannen en een vrouw aangehouden. Vijf mannen worden verdacht van een serie inbraken bij supermarkten en verschillende winkelketens in het hele land. De zesde man en de vrouw worden verdacht van heling van de gestolen goederen.

In de nacht van 30 op 31 oktober zijn in Vroomshoop drie mannen uit Veenendaal op heterdaad aangehouden bij een winkelinbraak. Diezelfde ochtend werden in Veenendaal nog vier mannen en in Oss een vrouw aangehouden. De leeftijd van de verdachten varieërt tussen de 19 en 25 jaar.
Door de politie werden zowel de woningen van de verdachten als mogelijke opslagplaatsen doorzocht. Het gaat hier om in totaal 15 panden. Bij de zoekingen werden onder andere sigaretten en computerapparatuur aangetroffen. Deze zijn voor nader onderzoek in beslag genomen.

In de maand augustus startte de Bovenregionale Recherche onderzoek, nadat door de politie Noord- en Oost-Gelderland een concentratie van inbraken bij een aantal winkelketens in die regio was geconstateerd. De Bovenregionale Recherche is met deze informatie verder gaan rechercheren en kwam tot de conclusie dat de dadergroep in het hele land actief was en voortdurend van samenstelling wisselde. De inbraken vonden ’s nachts plaats. Rond of bij de toegangsdeur sloegen de daders een raam in of forceerden hierna de toegangdeur.

De inbrekers gingen rechtstreeks op de buit af, die grotendeels bestond uit laptops, dvd-spelers, mp3-spelers, parfum en sigaretten. In sommige gevallen werden vitrines, kasten of rolcontainers opengebroken. De inbraken duurden slechts enkele minuten. Daarna werden de winkels via de voorzijde weer verlaten.

Op dit moment zijn ongeveer 200 winkelinbraken in onderzoek. In ruim 30 gevallen bestaan ernstige verdenkingen tegen één of meer van de aangehouden verdachten. De inbraken vonden vanaf juli 2005 tot en met oktober 2006 verspreid over het land plaats in onder andere Deventer, Musselkanaal, Wapenveld, Oss, Gennep, Dwingeloo, Druten en Krabbendijke. Van Groningen tot Zeeland zijn er overeenkomsten in deze serie inbraken. Onderzoek moet uitwijzen of de aangehouden verdachten voor deze zaken verantwoordelijk zijn. Meerdere aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Ruim 70 medewerkers van de Bovenregionale Recherche Noord-en Oost-Nederland, alsmede de politie uit Veenendaal en Oss namen deel aan de zoekingen en aanhoudingen.
Provincie:
Tag(s):