maandag, 10. juli 2006 - 21:40

Zeven architecten ontwerpen oostzijde Grote Markt

Groningen

Zeven gerenommeerde architectenbureaus gaan een schetsontwerp maken voor het Groninger Forum, de parkeergarage en de Nieuwe Markt. Deze projecten zijn alle drie onderdeel van de grote opknapbeurt van de Grote Markt-oostzijde.

Het gaat om de architectenbureaus:

Erick van Egeraat associated architects, Rotterdam
Foreign Office Architects, Londen
Neutelings Riedijk Architecten, Rotterdam
NL Architects/Bureau Bouwkunde, Amsterdam
UNStudio, Amsterdam
Wiel Arets architect & associates, Maastricht
Zaha Hadid Architects, Londen

Deze architectenbureaus staan internationaal goed aangeschreven. De Iraanse architecte Zaha Hadid won vorig jaar een prestigieuze Amerikaanse architectuurprijs. Wiel Arets is in de stad Groningen bekend van stadion De Euroborg, dat hij heeft ontworpen.

De architecten krijgen tot december de tijd om een ontwerp te maken. Deze schetsen worden daarna tentoongesteld aan het publiek. In januari 2006 kunnen Stadjers via internet aangeven welk ontwerp zij het beste vinden. Ook maakt een beoordelingscommissie, onder leiding van directeur Aaron Betsky van het Nederlands Architectuur Instituut (NAI), een keuze. Deze voorkeuren verwerkt het Groningse college van B&W tot een voorstel aan de gemeenteraad. De raad besluit uiteindelijk welke architect het definitieve ontwerp mag maken.
Provincie:
Tag(s):