vrijdag, 27. januari 2006 - 14:18

Zevende editie Art Rotterdam

Rotterdam

Kwaliteit, internationaal & vernieuwend

De zevende editie kenmerkt zich door het verrassende aanbod van uiteenlopende galeries. Deelname van zowel grote internationale opererende galeries als Robbert Miller gallery (New York), Paul Andriesse (Amsterdam) & Les filles du Calvaire (Parijs/Brussel) als jonge galeries zoals Standard (Oslo) en ZINGERpresents (Tilburg) maakt van Art Rotterdam de ontmoetingsplek voor kunstliefhebbers die de ontwikkelingen willen volgen op het gebied van de actuele kunst.

Ook wordt de 'illy Prize', nieuwe aanmoedigingsprijs voor veelbelovende kunstenaar, uitgereikt.

Vijf genomineerden zijn bekend:

Tiina Mielonen (Finland, 1974)
Woont en werkt in Helsinki. zij schildert expressieve landschapschilderijen op plexiglas. Tiina's schilderijen zijn meestal gebaseerd op ansichtkaarten en op ander gedrukt
materiaal. Zij heeft daarbij vaak de neiging om het onderwerp in een onverwacht licht te schilderen.

Cristian Andersen, (Denmark, 1974)
Cristian Andersen's werk is vaak geplaatst in het borderland tussen cultuur en natuur, in een stedelijk niemandsland en in woestijnachtige plekken. Andersen combineert deze settings met zowel actuele als historische symbolen. De melancholiek, romantiek en soms wel surrealistische composities vinden vorm uit zowel gedetailleerde tekeningen en sculpturen als uit computer gehanteerde foto's.

Martin Healy (Great Brittain, 1967)
Martin Healy is fotograaf en videomaker. Hij onderzoekt in zijn werk de psychologische ruimte tussen jeugd en adolescentie.

Germaine Kruip (Holland, 1970)
Typerend voor deze kunstenares en haar werk, is het feit, dat zij de toeschouwer van haar werk altijd in een actieve, deelnemende rol plaatst. Dit, door verschillende inmengingen
in de expositie ruimte, zoals speciale belichting en de introductie van acteurs. In plaats van toekijken zal de toeschouwer een sterk gevoel van zelfbewustzijn ervaren.
Met haar werk onthult Kruip de werking van het spel met de grenzen van institutionele structuren.

Louis de Cordier (Belgium, 1978)
Louis de Cordier maakt sculpturen en installaties die vertrekken vanuit een ruim, kosmisch wereldbeeld. Refererend aan architectuur en techniek trachten ze ruimtes te zijn van gedachten en gevoelens. Op Art Rotterdam brengt De Cordier een nieuw touwsculptuur 'City (scale-model)', geïnspireerd op Gaudi's bogenconstructie van de 'omgekeerde hangende kettingen' en Marcel Wanders 'Knotted Chair'.

Tijdens Art Rotterdam worden deze 5 kunstenaars gepresenteerd in een speciale stand. De
juryleden zijn: Joep van Lieshout (kunstenaar), Carlo Bach (creative director illycaffè, Hans den Hartog Jager (journalist NRC Handelsblad) en Ronald Blom (voorzitter raad van bestuur ENECO Energie). Zij selecteerden de 5 genomineerden en kiezen ook de uiteindelijke winnaar. De winnaar wordt op woensdag 15 februari, 19.30 uur bekend gemaakt op Art Rotterdam. De meest veelbelovende kunstenaar ontvangt ondermeer een geldbedrag van EUR 10.000,-

Op donderdag 16 februari om 14.00 zal Hans den Hartog Jager de NRC Handelsblad een lezing houden over de relatie tussen hedendaagse schilderkunst als spiegel van deze tijd. En op het KPN gebouw van Renzo Piano aan het Wilhelminaplein is tijdens Art Rotterdam het kunstproject Pixelsex te zien. In deze bijzondere multi media show ontworpen door de Duitse kunstenaar Tim Otto Roth en gefaciliteerd door KPN, wordt de uit 900 KPN groene lampen bestaande facade met de nieuwste besturings software aangelicht. Het resultaat: Een interactief spel waarin een continu bewegend beeld steeds in verschillende gedaantes groeit.

Art Rotterdam heeft voor het eerst een samenwerking met Villa Zebra, kindermuseum Rotterdam. Op zaterdag en zondag wordt er een kinderdag georganiseerd, waar kinderopvang op een 'kunstzinnige' manier wordt gerealiseerd. Er is dan ook een speciaal samengesteld programma voor jongens en meisjes vanaf 4 jaar in Villa Zebra. Zo zal er een tentoonstelling zijn van Ted van Lieshout, een bekende kinderboeken schrijver en illustrator.

Voor meer actuele informatie: www.artrotterdam.com
Provincie:
Tag(s):