dinsdag, 27. juni 2006 - 22:58

Zidane kan afscheid nog even uitstellen

De 'oude' ploeg van Frankrijk (gemiddeld 30 jaar) heeft vanavond het 'jonge' Spanje (gemiddeld 25 jaar) een lesje in effectiviteit gegeven. Door late doelpunten van Vieira en Zidane speelt niet favoriet Spanje, maar Frankrijk zaterdag de kwartfinale tegen Brazilië.

Spanje kwam -ondanks de sterke nationale competitie- op een WK nooit verder dan een vierde plaats (1950). Toch had de Spaanse ploeg dit WK in de groepsfase zoveel indruk gemaakt, dat het door velen werd gezien als één van de kanshebbers op de wereldtitel.

Frankrijk daarentegen maakte in de eerste drie wedstrijden een zeer matige indruk en wist zich op het nippertje te plaatsen voor de achtste finales. Spanje werd daardoor vooraf gezien als favoriet en maakte dat in de beginfase dan ook waar.

Met de jarige Raul als man achter de spitsen Fernando Torres en David Villa, had Spanje het beste van het spel. Toch kreeg Frankrijk als eerste een goede kans. Terwijl de supporters op de tribune het 'Ohne Holland fahren wir nach Berlin' had Franck Ribery de bal voor het intikken, maar hij miste volkomen. De achter hem opgedoken Patrick Vieira was verrast door de misser en kwam tekort om de bal alsnog binnen te glijden.

Ribery maakte deze fout vlak voor rust wel goed, door op randje buitenspel eerst doelman Casillas te passeren en daarna de bal binnen te schieten. Het betekende de gelijkmaker, want een kwartier eerder had David Villa zijn land vanaf de strafschopstip op voorsprong geschoten.

In de tweede helft golfde het spel heen en weer. Florent Malouda kreeg de beste kans om Frankrijk op voorsprong te schieten, maar zijn lobje kon door Casillas op prachtige wijze uit het doel worden geslagen.

Hetgeen bijna niemand verwachtte, gebeurde in de slotfase toch. Patrick Vieira kon na een vrije trap -onterecht gegeven- geheel vrij in het Spaanse doelgebied opduiken en zette zijn hoofd achter het leder. Via Sergio Ramos verdween de bal achter doelman Casillas tegen de touwen. In de slotfase maakte Zinedine Zidane er na een knappe actie ook nog 1-3 van, zodat hij zijn afscheid nog even kan uitstellen.

Door de winst nemen de Fransen het zaterdag in Frankfurt op tegen Brazilië. Een herhaling van de WK-finale in 1998, een kunstje dat Frankrijk maar wat graag wil herhalen.
Categorie:
Tag(s):