vrijdag, 28. juli 2006 - 11:46

Ziekenhuis moet mammograaf huren

Deventer

Het Deventer Ziekenhuis huurt vanaf 10 augustus een toestel voor het maken van mammografieën (borstfoto’s). Reden is een mechanisch defect aan de huidige apparatuur. De zorg voor spoedpatiënten blijft gegarandeerd. Deze week deed zich een mechanische storing voor met de huidige mammograaf van het ziekenhuis. Inspectie bracht geen oorzaak aan het licht maar leerde wel dat het niet verstandig was om nog langer met dit apparaat te werken. Het ziekenhuis was al voornemens om op termijn een nieuwe, digitale mammograaf aan te schaffen. Tot die tijd wordt er een gehuurd.

De medisch specialisten in Deventer vinden dat zowel de diverse onderzoeken als eventuele behandeling bij voorkeur in één ziekenhuis moeten plaatsvinden. Dat betekent dat patiënten die voor een mammografie worden verwezen tot 10 augustus moeten wachten voor het maken van een afspraak, of elders geanalyseerd moeten worden.
Spoedpatiënten worden in overleg met de huisarts en chirurg-oncologen van het ziekenhuis gezien waarbij dan wordt bepaald of het onderzoek in Deventer of elders zal plaatsvinden.

De koppeling tussen onderzoek en behandeling betekent ook dat de mammapoli tijdelijk een beperkt aantal nieuwe patiënten kan ontvangen. Het aantal mammografieën dat in het Deventer Ziekenhuis per jaar wordt gedaan, ligt tussen de 2000-3000.

Mammografie is een röntgenonderzoek van de vrouwelijke borsten, waarbij met een speciaal röntgenapparaat foto’s van de borsten worden gemaakt. Op deze foto’s zijn eventueel goed- of kwaadaardige afwijkingen zichtbaar, soms al in een zeer vroeg stadium.

Het toestel dat het Deventer Ziekenhuis op termijn gaat kopen biedt veel meer onderzoeksmogelijkheden, is sneller en heeft een verbinding met de digitale opslag van de onderzoeksbeelden.
Provincie:
Tag(s):