donderdag, 27. april 2006 - 11:22

Ziekte van Lyme neemt toe

Bilthoven

Huisartsen hebben in 2005 bij circa 17.000 mensen in Nederland de ziekte van Lyme vastgesteld. Dat aantal is 5.000 meer dan in 2001 en een bijna drievoudige toename sinds 1994. De oorzaak van de ziekte van Lyme is een bacterie die wordt overgebracht door de beet van een teek. In 2005 hebben 73.000 mensen de huisarts bezocht vanwege een tekenbeet. Dat is gebleken uit een landelijk onderzoek naar het vóórkomen van de ziekte van Lyme in de huisartsenpraktijk uitgevoerd door het RIVM – Centrum Infectieziektebestrijding.

De ziekte van Lyme is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door de bacterie Borrelia burgdorferi. Deze bacterie kan worden overgedragen via een beet van een besmette teek. Als de bacterie wordt overgedragen, veroorzaakt een infectie binnen een week of drie in de meeste gevallen een rode, ringvormige huiduitslag rond de plek van de beet en soms ook griepachtige verschijnselen. Een onbehandelde infectie kan chronisch worden, waarbij men last kan krijgen van het zenuwstelsel, gewrichten, huidaandoeningen of hartritmestoornissen.

De ziekte wordt behandeld met een kuur van antibiotica. Hoe eerder dat gebeurt, hoe beter en sneller het resultaat. Mensen kunnen elkaar niet besmetten. Ook huisdieren kunnen ziek worden na een tekenbeet, maar de ziekte wordt niet overgedragen van (huis)dier op mens. Uit eerdere gegevens was al gebleken dat jaarlijks naar schatting ruim een miljoen Nederlanders een tekenbeet oploopt.

Aangezien het tekenseizoen weer begint, is het verstandig om alert te zijn op een tekenbeet. Dat kan door de huid en kleding te controleren op teken als men in de natuur is geweest. Als een teek op de huid ontdekt wordt, moet deze zo snel mogelijk verwijderd worden met een tekentang, een tekenlasso of een gewone pincet.
Provincie:
Tag(s):