zaterdag, 4. februari 2006 - 9:10

Zondag de klassieker Feyenoord-Ajax

Zondag staat de enige echte kraker in De Kuip op het programma. Ajax, of ‘020’ zoals de Feyenoord-fans de rivaal noemen, komt dan namelijk op bezoek in Rotterdam. De goede prestaties van de thuisclub geven echter geen garantie op drie punten tegen het kwakkelende Ajax.

Willem van Hanegem liet in zijn ‘AD’ column van afgelopen dinsdag al optekenen dat Ajax best wel eens voor een verrassing kan gaan zorgen. Volgens de Kromme moeten de spelers dan wel de ellende van de voorgaande wedstrijden achter zich laten. "Ik denk zelfs, dat als de Ajacieden zich herpakken, dat ze dan zelfs in hun huidige vorm best kunnen winnen van Feyenoord. Dat hoop ik natuurlijk niet, als Feyenoorder zijnde, maar het kan dus wel", aldus de oud-speler.

De bijna wekelijkse gast van het programma ‘Voetbal Insite’ zou wel eens gelijk kunnen krijgen. De duels tussen Feyenoord en Ajax zijn altijd wedstrijden die op zichzelf staan. Het zijn in principe net bekerwedstrijden, partijen die dus alle kanten op kunnen gaan. De thuisclub zou er in ieder geval slecht aan doen om de Amsterdammers te onderschatten. De afgelopen tien jaar wist Feyenoord in competitieverband slechts één keer thuis te winnen tegen Ajax. In het seizoen 2000/01 werden de Amsterdammers met 3-1 verslagen. Vier keer eindigde het duel in een gelijkspel en maar liefst vijf maal won Ajax.

Ook vorig jaar trokken de mannen van Danny Blind aan het langste eind. Half april werd de wedstrijd in de laatste vijf minuten in het voordeel van Ajax beslist. De Maasclub kwam vlak na rust via Salomon Kalou op voorsprong. Nog geen tien minuten later tekende de inmiddels naar HSV vertrokken Nigel de Jong voor de gelijkmaker. Tien minuten voor tijd dacht Feyenoord Ajax de genadeklap te hebben toegebracht door de 2-1 van Dirk Kuijt. Goals van Zdenek Grygera en Hedwiges Maduro brachten Ajax uiteindelijk toch nog de winst.

Bij beide teams was het afgelopen week, voor het sluiten van de transfermarkt op 31 januari, nog vrij onrustig. In Rotterdam werden Hossam Ghaly en Alexander Östlund verkocht aan respectievelijk Tottenham Hotspur en Southampton. Cory Gibbs werd verhuurd aan ADO, Ferne Snoyl maakt het seizoen af bij Aberdeen en Karim Saïdi zal tot de zomer in Italië bij Lecce spelen. In de hoofdstad zag men Maxwell vertrekken naar Inter en werden Kenneth Perez en Jaap Stam aangekondigd als de nieuwe spelers voor het komende seizoen.

Alle ingrediënten zijn aankomende zondag in ieder geval aanwezig om er een leuke pot van te maken. Feyenoord zal moeten winnen om de aansluiting met koploper PSV te behouden. Ajax moet proberen om de bittere nasmaak van het thuisverlies tegen FC Utrecht weg te spoelen. Daarbij staat Ajax op de ranglijst op een zevende plek en is het verschil met nummer tien RKC slechts drie punten.
Categorie:
Tag(s):