dinsdag, 28. maart 2006 - 14:14

Zonsverduistering in het westen op z'n best

Bilt

In heel Europa vindt op woensdag een zonsverduistering plaats. In ons land is de zonsverduistering gedeeltelijk te zien als we geluk hebben. Het weer is woensdag wisselvallig en ondanks een zwakke rug van hogedruk spelen de wolken in de vochtige atmosfeer toch een hoofdrol.

Regionale voorspellingen waar gaatjes vallen in de wolken zijn daarom moeilijk te geven, maar zoals het er nu naar uitziet maakt het westen van het land, met name de Hollandse kust de grootste kans op enkele opklaringen (zie nader verklaard- wolkenvoorspellingen).

Dit laat het KNMI weten. De verduistering zal rond 11.47 beginnen en om 12.40 uur zijn hoogtepunt bereiken wanneer 33% van de zon door de maan verduisterd. In delen van Afrika en Azië en een smal gebied van de Middellandse Zee tussen Kreta en Cyprus en over Turkije en Georgië is de zonsverduistering totaal.

Dit deel van Europa profiteert klimatologisch doorgaans van gunstige omstandigheden. De laatste tijd was het weer daar nogal van slag, maar woensdag klaart het in Turkije van het westen uit op. De kansen liggen daar dus heel gunstig (zie onder externe links -Turkse Meteorologische Dienst en Eclipse Weather voor uitgebreide prognoses).
De afgelopen weken heeft het eclipsgebied veel last gehad van zandstormen (zie nieuws- stofstormen en buien in eclipsgebied).

Mocht het wolkendek boven uw hoofd toch openbreken tijdens de verduistering, zet dan wel even de eclipsbril op om de ogen te beschermen.
Provincie:
Tag(s):