vrijdag, 30. juni 2006 - 7:28

Zuinige verlichting op het Floraplein

Eindhoven

Donderdagavond is de nieuwe fiberverlichtingsinstallatie van de fontein aan het Floraplein in Eindhoven in gebruikgenomen. De feestelijke handelingen werden onder andere verricht door de Eindhovense burgemeester A. Sakkers die een toespraak hield. Na het indraaien van een gloeilamp, spannende muziek en theater werd de verlichting voor het eerst officieel ingeschakeld.

Na het officiele gedeelte werd de verlichting van dichtbij bekeken. Een 22-jarige buurtbewoonster (foto) had zichtbaar schik en sprong in de vijver.

De oude verlichting van de fontein is vervangen door een installatie die past bij de huidige techniek en eisen ten aanzien van energieverbruik en lichthinder. Hierdoor krijgt het plein waar dagelijks meer dan 20.000 voertuigen gebruik van maken, meer uitstraling. Er is gekozen voor blauw als hoofdkleur, dat staat voor rust, openheid, helderheid en wetenschap. Het sluit aan op het technische en innovatieve imago van de stad Eindhoven.

De centrale waterjet blijft helder witblauw van kleur, terwijl de waterstralen aan de zijkant zorgen voor dynamiek door het kleurenverloop van lichtblauw via cyaan naar groen; de natuurlijke kleuren van water. Dit zorgt voor een rustig en aangenaam beeld, voor zowel het voorbijgaande verkeer als de bewoners.

Door gebruik te maken van fibre optics, ofwel glasvezel, komen de kleuren en de dynamiek van het water goed naar voren. Voordelen van de toepassing van fibre optics zijn onder andere; het is onderhoudsvriendelijk en er is slechts één lamp nodig voor meerdere lichtpunten. De kunstornamenten van dierenriemtekens aan de buitenzijde van de vijverbak zijn aangelicht met LED’s. Deze directe vorm van aanlichten resulteert in minder lichtvervuiling.
Provincie:
Tag(s):