dinsdag, 31. januari 2006 - 13:31

Zwaar-beschadigde auto's niet zomaar meer op de weg

Amsterdam

Vanaf woensdag kunnen voertuigen met zware schade niet ongezien meer de weg op. Er zijn tussen verzekeraars en de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) afspraken gemaakt die moeten voorkomen dat dit soort gevaarlijke voertuigen nog deelnemen aan het verkeer.

Schade-experts van de verzekeraars zullen vanaf woensdag melden wanneer ze constatering doen van een zwaar schadegeval. Het voertuig zal dan aan de RDW worden gemeld, die het op hun beurt in het voertuigregister zal verwerken als ‘gevaarlijk voertuig’ die niet de weg op mag. Pas na een keuring door de RDW mag het voertuig weer de weg op.

Voorheen kon alleen de politie deze voertuigen melden aan de RDW. In de praktijk gebeurde dit niet altijd, waardoor zwaarbeschadigde voertuigen na reparatie vaak ongezien weer in het verkeer kwamen. De politie blijft schadevoertuigen in het voertuigregister signaleren.

Ook werden deze zwaarbeschadigde voertuigen vaak gebruikt om gestolen voertuigen van een nieuwe identiteit te voorzien. Het 'omkatten', waarbij o.a. het chassisnummer uit een schadeauto met dat van een gestolen auto wordt gewisseld zal naar verwachting door de maatregel ook lastiger worden.

De nieuwe werkwijze is het resultaat van een samenwerking tussen de RDW, het Verbond van Verzekeraars, NIVRE (namens de schade-experts), VSV (schadevoertuighandelaren), BOVAG (automobielbranche), STIBA (demontagebedrijven), FOCWA (schadeherstelbedrijven), VNA (leasebranche) en AVc (stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit).
Categorie:
Tag(s):