maandag, 19. juni 2006 - 21:25

Zwanenfamilie vermoord door rondracende bootjes.

Nieuw-Amsterdam

In het Dommelskanaal in Nieuw–Amsterdam hebben het afgelopen weekeinde 5 zwanen de dood gevonden. Vermoedelijk is dit gekomen, doordat een aantal jongeren met hun bootjes, met zeer hoge snelheid door het kanaal hebben gevaren. Het gaat om 4 jonge zwanen van ongeveer één week oud en moederzwaan. De toestand van vader zwaan is momenteel zo slecht dat deze in de loop van de dag is opgehaald door de Dierenbescherming en naar een opvang is gebracht.

Zondagochtend kwam er een melding bij de Dierenbescherming binnen dat er dode zwanen in het Dommelskanaal dreven. Toen de medewerkers ter plaatse kwamen troffen ze de jonge zwanen al dood aan. De moederzwaan zat op het lege nest en was zo verzwakt dat ze naar een dierenarts is gebracht. Daar is zij later uit haar lijden verlost.

Het vermoeden bestaat dat de jonge zwanen zijn verdronken terwijl ze op de vlucht waren voor één of meerdere boten. Volgens omwonenden wordt er ’s avonds en ’s nachts vaak door jongeren met hoge snelheid door het kanaal gevaren. Volgens een watervogelspecialist van de
Dierenbescherming, duiken zwanen bij gevaar onder als ze nog niet kunnen vliegen om vervolgens een meter of tien verder weer boven te komen. Deze jonge zwanen hebben waarschijnlijk zo vaak moeten vluchten dat ze door uitputting zijn verdronken.

“Het is niet voor de eerste keer dat zich dergelijke problemen in dit gebied voordoen. Vorig jaar zijn wij als Dierenbescherming al vaker voor soortgelijke meldingen uitgerukt. Het verschil was toen, dat de zwanen al konden vliegen en een goed heenkomen wisten te zoeken� aldus Yvon Veldhoen van de Dierenbescherming Zuid Oost Drenthe.

De Dierenbescherming Zuid–Oost Drenthe heeft de politie verzocht om vaker in het gebied te gaan surveilleren. Ook zal er aangifte worden gedaan van dierenmishandeling.
Provincie:
Tag(s):