vrijdag, 14. juli 2006 - 22:28

Zware straffen Italiaans omkoopschandaal

De rechter in het Italiaanse omkoopschandaal heeft zoals verwacht zware straffen opgelegd aan Juventus, Fiorentina, Lazio Roma en AC Milan. Juventus wordt voor haar aandeel teruggezet naar de Serie B waaraan de 'Oude Dame' ook nog eens met 30 punten mindering moet beginnen.

De Scudetto die Juventus in het seizoen 2004/2005 op haar naam schreef, wordt de club afgenomen. Omdat de club dat seizoen reglementair op de laatste plaats is geëindigd, kunnen ze ook geen aanspraak maken op de titel van afgelopen seizoen. Juventus' algemeen directeur Luciano Moggi - de spin in het web van het omkoopschandaal - krijgt een schorsing van vijf jaar opgelegd, net zoals financieel directeur Antonio Giraudo.

Ook Fiorentina en Lazio Roma worden teruggezet naar de Serie B. Fiorentina begint het seizoen met 12 punten in de min, Lazio met zeven. Fiorentina-voorzitter Andrea Della Valle mag drie jaar zijn werk niet doen, net als Lazio-voorzitter Claudio Lotito.

AC Milan mag wel actief blijven op het hoogste niveau. De club van Clarence Seedorf begint wel met 15 punten achterstand aan het seizoen. Tevens worden de Rossoneri komend seizoen uitgesloten van deelname aan de Champion League. Vice-voorzitter Adriano Galliani heeft een schorsing van één jaar gekregen.

Bondsvoorzitter Franco Carraro mag zijn ambt 4,5 jaar niet uitoefenen, vice-voorzitter Innocenzo Massini vijf jaar niet.

Ook bij het arbitrale korps zijn harde klappen gevallen. Bestuurders hebben schorsingen gekregen tussen de één en 2,5 jaar. Ook scheidsrechters De Santis (4,5 jaar), Dondarini (3,5 jaar) en Paparesta (3 maanden) kregen schorsingen aan hun broek.

Alle gestrafte ploegen kunnen nog in beroep gaan tegen de uitspraak. Er wordt echter verwacht dat dit niet veel zal veranderen aan het eindoordeel van de Italiaanse rechter. De clubs zijn schuldig bevonden in een grootschalig fraudeschandaal, waarbij ook scheidsrechters betrokken waren. Duels werden door omkoping beïnvloed. Het schandaal kwam aan het licht door het afluisteren van telefoongesprekken.

Op 25 juli moet de Italiaanse voetbalbond een lijst inleveren met de clubs die komend seizoen zullen deelnemen aan het Europese voetbal. Door de uitspraak zullen naar alle waarschijnlijkheid AS Roma, Palermo en Chievo doorschuiven.
Categorie:
Tag(s):