vrijdag, 16. juni 2006 - 6:55

Zweden zwijnt langs Paraguay

Zweden heeft zichzelf vlak voor tijd een goede dienst bewezen door met 1-0 te winnen van Paraguay. Fredrik Ljungberg kopte in de 89ste minuut de nauwelijks verdiende, maar winnende treffer in, waardoor de tweede ronde plotseling weer in zicht is voor de Scandinaviërs.

Zweden speelde een stuk frisser en beter dan in de eerste wedstrijd tegen Trinidad & Tobago (0-0). In dat duel vochten de Scandinaviërs tegen een Caraïbische muur, die ze maar niet wisten te slechtten. Het kwam ze in de Zweedse pers op hevige kritiek te staan. Zo werd bondscoach Lars Lagerbäck omgedoopt tot ‘Lars Lafbek’.

Tegen Paraguay kwam Zweden zogezegd iets beter uit de startblokken, wat niet betekende dat de ploeg wel eventjes over Paraguay heen denderde. In de negende minuut zag Kim Källström – in de basis ten koste van Anders Svensson – zijn schot mooi gepareerd worden door Aldo Bobadilla. Uit de daaropvolgende corner vergat verdediger Teddy Lucic de bal binnen te lopen.

Het meeste gevaar kwam van afstand, dat toonde ook een afstandschot van Christian Wilhelmsson aan dat rakelings naast verdween. Kort voor rust kreeg Zlatan Ibrahimovic de beste kans, maar de inzet van de slap spelende Zweed werd gepakt door de Paraguayaanse doelman.

Ibrahimovic hoefde na de thee dan ook niet terug te komen. Hij werd vervangen door oud-Heerenveener Markus Allbäck. Die zorgde voor meer snelheid in de Zweedse aanval, maar verder dan een door Bobadilla goed gepakte vrije trap van Henke Larsson kwam de ploeg niet in het eerste kwartier na rust. Paraguay probeerde eveneens iets via een afstandsschot van Roberto Acuña.

De beste kans was voor Allbäck die de bal over Bobadilla tilde, maar op spectaculaire wijze van de lijn gehaald zag worden door Denis Caniza. In de 80ste minuut zag Allbäck opnieuw een geweldige kans onschadelijk worden gemaakt door Bobadilla.

In de tussenliggende periode had het er niet meer op geleken dat een van beide partijen zou scoren. Zweden vocht tegen zichzelf, terwijl Paraguay gewoon niet goed genoeg was om – op enkele afstandsschoten na - dichtbij de Zweedse doelman Andreas Isaksson te komen.

Wat Engeland tegen Trinidad & Tobago eerder op de avond voor elkaar kreeg, lukte ook de Zweden. Een assist van de ingevallen oud-Feyenoorder Johan Elmander werd door de andere invaller Allbäck panklaar gelegd op het hoofd van Ljungberg: 1-0. Het betekent dat Zweden in ieder geval nog goede kansen heeft op de volgende ronde. Voor Paraguay rest slechts het duel tegen Trinidad & Tobago, maar het WK zit er op.
Categorie:
Tag(s):