vrijdag, 13. januari 2006 - 17:19

Zweedse straaljager veilig geland op vliegveld Lelystad

Lelystad

Je mag van geluk spreken als je op een dag als vandaag zomaar een straaljager mag ontvangen voor je museum. De Zweedse Saab Viggen straaljager kwam vandaag, vrijdag de dertiende, aan op vliegveld Lelystad om afgeleverd te worden aan het luchtvaartmuseum Aviodrome.

Vele honderden mensen hadden zich verzameld voor de baan of ergens anders op het vliegveld om maar niets te missen van deze eenmalige gebeurtenis. Er waren ook meer bezoekers dan normaal voor het Aviodrome, die snel een plekje naast de baan hadden opgezocht. Nadat de afgelopen dagen de afleveringsvlucht steeds was uitgesteld, was vandaag het weer in zowel Zweden als Nederland meer dan voldoende voor haar allerlaatste vlucht.

Om kwart over een maakte de straaljager een verkenningsrondje over het vliegveld, om na twee spectaculaire lage naderingen de landing in te zetten. Tijdens het binnentaxiën werd de Saab Viggen begeleid door een Saab Safir trainingsvliegtuig in de kleuren van de Rijksluchtvaartschool. Langzaam taxiede de Viggen straaljager verder naar het platform van het Aviodrome om alhier de motor af te zetten.

De Zweedse vlieger Niklas Sandstrom werd verwelkomd door de directie van het Aviodrome en traditioneel onthaald met haring op roggebrood en een borrel. In de tussentijd waren medewerkers van de Koninklijke Luchtmacht bezig om het vliegtuig veilig te stellen zodat het toegestroomde publiek ook deze unieke straaljager van dichtbij kon aanschouwen.

Hoofd van Public Relations van het Aviodrome, Peter van Noort, sprak van een unieke gebeurtenis. Het was vijf jaar geleden dat het Aviodrome een brief hadden gestuurd naar de Zweedse Luchtmacht met de vraag of het museum een exemplaar kon krijgen bij de komende uitfasering en eigenlijk was deze brief onbeantwoord gebleven tot het telefoontje een aantal weken geleden.

Een Zweedse vlieger vroeg naar bijzonderheden voor de afleveringsvlucht en dit leidde tot een snelle organisatie om dit bijzondere vliegtuig te kunnen ontvangen. Vandaag was het zover en vol trots laat het Aviodrome dit unieke vliegtuig vanaf vandaag aan iedereen zien. De straalmotor zal werkend gehouden worden zodat op bepaalde dagen de motor kan worden gestart. Tevens zal de cockpit te bezichtigen zijn op de bekende ‘open cockpit’ dagen. Vooralsnog zal de Viggen, gespoten in de typisch Zweedse splinter camouflage, te bezichtigen zijn op het platform van het Aviodrome. De Zweedse vlieger is in de tussentijd weer onderweg naar zijn land want over twee weken begint zijn omscholing naar de opvolger van de Viggen, de Saab Gripen.

Van onze verslaggever/Piet Luijken
Provincie:
Tag(s):