zaterdag, 15. juli 2006 - 13:45

Zwemverbod bij Zwemlust in Nieuwersluis

Nieuwersluis

Vanaf heden is een zwemverbod van kracht voor het zwemmen bij zwemvereniging Zwemlust in Nieuwersluis. In het zwemwater zijn te hoge concentraties giftige stoffen aangetroffen. De giftige stoffen worden door cyanobacteriën (oftewel blauwalg) die in het water voorkomen geproduceerd. In overleg met de provincie heeft de beheerder besloten het zwemmen te verbieden. De sluiting blijft van kracht totdat uit analyseresultaten is gebleken dat de concentratie giftige stoffen weer onder de toegestane norm ligt.

Door afbraak en rotting van algen kunnen de cyanobacteriën hoge concentraties giftige stoffen vormen, die schadelijk zijn voor mens en dier. Vergiftigingen door cyanobacteriën komen via de mond tot stand. Ook kan bijvoorbeeld huidirritatie optreden. Ernstige vergiftigingen doen zich bij volwassenen zelden voor. Kleine kinderen zijn kwetsbaarder omdat zij eerder water binnenkrijgen en sneller ziek worden door vergiftiging.

Na het zwemmen in water met cyanobacteriën kunnen mensen last krijgen van verschijnselen als hoofdpijn, huidirritatie, misselijkheid, diarree en koorts. Doorgaans verdwijnen deze symptomen vanzelf. Ook andere bacteriën en virussen kunnen echter bovengenoemde klachten veroorzaken.
Provincie:
Tag(s):