zondag, 5. maart 2006 - 16:53

Zwerfkattenprobleem wordt aangepakt

Eindhoven

De Dierenbescherming Eindhoven e.o. en de gemeente Eindhoven gaan gezamenlijk de overlast van groepen zwerfkatten in Eindhoven aanpakken. Kort gezegd: de dierenbescherming zorgt voor het vangen van de katten en de gemeente ondersteunt financieel én praktisch. Ook dierenartsen uit Eindhoven dragen bij aan het project. Deze vorm van samenwerking is uniek voor Nederland.

Net als iedere grote stad heeft ook Eindhoven last van groepen zwerfkatten. De overlast voor de bewoners bestaat vooral uit geluidsoverlast van krolse en vechtende katten, het openkrabben van vuilniszakken, geuroverlast van katers etc. De Dierenbescherming en de Stichting Katimo hebben daarom in het verleden al diverse acties uitgevoerd om de overlast aan te pakken. Na overleg met de gemeente Eindhoven en Kring Dierenartsen is besloten tot een grootschalige gezamenlijke aanpak. Eindhoven hoopt daarmee de overlast van zwerfkatten sterk te verminderen.

Om overlast van zwerfkatten te minimaliseren maakt de Dierenbescherming al langer gebruik van een beproefde methode. De zwerfkatten worden gevangen, onvruchtbaar gemaakt en vervolgens weer teruggezet in hun oude omgeving. Terug in de groep is een gecastreerde / gesteriliseerde kat veel rustiger. De paringsdrang, inclusief het krijsen, vechten en sproeien is sterk verminderd. Omwonenden zullen dus veel minder last hebben. Ook groeit de populatie niet meer, omdat de dieren onvruchtbaar zijn gemaakt.

Nieuwe katten worden ook niet meer in de groep geaccepteerd. Al sinds begin jaren 80 passen organisaties in binnen- en buitenland deze methode met succes toe.
De rol van de gemeente is tweeledig. Via het gemeentelijke telefoonnummer 238 6000 kunnen inwoners de overlast van katten direct melden. Deze gegevens worden door de Dierenbescherming verwerkt, o.a. om een goed beeld van de wijken met overlast te krijgen. Vervolgens worden de vangacties samen met de stadsdeelteams voorbereid. De stadsdeelteams zorgen onder meer voor de voorlichting naar de bewoners.
Provincie:
Tag(s):