vrijdag, 15. september 2006 - 23:25

Zwolle wint goud als één van Europa's groenste steden

Zwolle

Vrijdagavond zijn in het Duitse Bad Säckingen de prijzen uitgereikt voor de groenste stad en het groenste dorp van Europa. Zwolle heeft met een aantal andere Europese steden goud behaald in de Europese groencompetitie voor groenste stad van Europa. Wijhe behaalde zilver als groenste dorp van Europa.

Burgemeester Henk Jan Meijer en wethouder groen Peter Pot waren aanwezig bij de prijsuitreiking. Henk Jan Meijer: “Ik ben ongelooflijk trots! Maar eigenlijk is het een bevestiging van wat de Zwollenaren en ik al jaren weten: het is prachtig om in Zwolle te wonen!�

De prijzen werden verdeeld op basis van het aantal punten die een stad kon scoren. Zwolle kreegt goud, samen met Bonn, Kiel, Cardiff, Kortrijk, Lienz en Nagyatad. Volgens de jury staken Zwolle, Kiel en Cardiff met kop en schouders boven uit boven de andere winnaars.

De jury was zeer te spreken over het Zwolse groenbeleid. Om wat voorbeelden te noemen: Zwolle gebruikt al sinds de 70er jaren geen chemische bestrijdingsmiddelen meer. Ook heeft Zwolle een speciaal maaischema, ter bescherming van de flora en fauna. Ook wordt er in Zwolle veel gedaan om de Zwolse jeugd bij het groen te betrekken door middel van jeugdtuinen en wijkboerderijen. Tenslotte staat het Zwolse groen in meer of mindere mate met elkaar in verbinding, waarbij de diverse groensoorten zich van het ene naar het andere gebied kunnen voortplanten.

Sinds oktober 2005 zijn Wijhe en Zwolle respectievelijk het groenste dorp en de groenste stad van Nederland. In juli van dit jaar was de jury van de Europese Entente Florale op bezoek in Zwolle. De fietsroute die de jury toen in Zwolle, ter beoordeling van groenste stad van Nederland, heeft gereden ligt bij de VVV en het gemeentelijk informatiecentrum.

Sinds kort kan de groene slingerroute – of delen ervan – gefietst worden. Het betreft een 100 km lange route die Zwolle met Wijhe verbindt. De route ligt officieel pas vanaf 11 oktober bij de VVV, maar is nu al te downloaden via de website van de groene slingerroute.
Provincie:
Tag(s):