donderdag, 29. juni 2006 - 18:21

Zwolse stadsdichter blikt terug en kijkt vooruit

Zwolle

Paul Gellings heeft donderdag 29 juni 2006 het jaarverslag gepresenteerd over zijn eerste jaar als stadsdichter van Zwolle. In april 2005 werd Gellings benoemd tot stadsdichter. Sindsdien schreef hij vele gedichten bij uiteenlopende gelegenheden.

Een aantal van de gedichten is gebundeld in het jaarverslag, naast een persoonlijke terugblik van de heer Gellings. Daarin schrijft hij onder meer: ‘Je krijgt als stadsdichter een geheel andere verhouding met je stad. De stad omarmt jou en jij omarmt de stad. Van alle kanten komen de gedichten op je af en anders weet de dichter ze wel overal vandaan te halen. Dat is zijn taak. Die moet hij volvoeren voor álle inwoners en niet slechts voor een handjevol geroutineerde poëzielezers.’ Het eerste exemplaar van het jaarverslag is overhandigd aan wethouder Emmy Witbraad (Cultuur) tijdens een kennismakingsgesprek.

Het jaarverslag is vanaf vrijdag 30 juni 2006 te vinden op de website van de stadsdichter (www.stadsdichterzwolle.nl) en verkrijgbaar in het Informatiecentrum van de gemeente (Grote Kerkplein 15).

Reacties
De gemeente Zwolle hecht veel waarde aan de stadsdichter. Hij kan op een bijzondere manier een bijdrage leveren aan bijzondere gebeurtenissen en op een kunstzinnige, inspirerende wijze ontwikkelingen en thema’s onder woorden brengen.

De stadsdichter en de gemeente zijn benieuwd naar de reacties van Zwollenaren op de gedichten. Daarom wordt iedereen uitgenodigd om de persoonlijke beleving van de gedichten te laten weten. Welk gedicht werd gewaardeerd? Welke was minder geslaagd? Welke strofe heeft u onthouden? Alles is welkom via postbus@zwolle.nl (t.a.v. stadsdichter), via de reactieknop op de website www.stadsdichterzwolle.nl of via het postbusnummer van de gemeente. Tot 1 september 2006 zijn de reacties welkom!

Suggesties
Daarnaast nodigen de stadsdichter en de gemeente Zwollenaren ook uit om suggesties aan te dragen voor nieuwe onderwerpen, waarover de stadsdichter een gedicht kan schrijven. Uiteraard moeten de thema’s een relatie hebben met de stad Zwolle. Alle ideeën zijn welkom tot 1 september 2006. De heer Gellings zoekt zelf de beste suggestie uit en schrijft daarover een gedicht, dat uiteraard ook wordt gepubliceerd.

Vervolg
In april 2005 is de heer Gellings benoemd voor een periode van twee jaar. Over het vervolg van het stadsdichterschap moeten nog afspraken worden gemaakt. De verwachting is dat in april 2007 een nieuwe stadsdichter wordt benoemd.
Provincie:
Tag(s):