woensdag, 23. mei 2007 - 16:33

112 ook wanneer je getuige bent van vernieling, mishandeling of diefstal

Regio

De bekendheid van het landelijk alarmnummer 112 is enorm. Iedereen weet dat je bij brand, een ongeluk of een overval dit nummer moet bellen. Dat het bij sommige “heterdaad-incidenten� ook van belang is, wordt nog wel eens vergeten.

Vraag een willekeurige inwoner in de politieregio Noord- en Oost-Gelderland (het gebied van Harderwijk tot Winterswijk) naar het alarmnummer van de politie, brandweer of ambulance en zonder blikken of blozen wordt direct het nummer 112 genoemd.


Wat dat betreft weet iedereen dat je bij ongelukken, branden, onwelwordingen, inbraken of overvallen dit alarmnummer moet bellen. De voorlichtingscampagnes hebben goed gewerkt en dat is maar goed ook want 112, daar red je levens mee en iedere seconde telt.

Minder bekend is het gegeven dat je bij het zien van een vernieling, diefstal of mishandeling (“heterdaad-incidenten�) de politie ook via 112 mag bellen. Daar waar hulp direct gewenst is en de politie door uw melding verdachten van strafbare feiten kan oppakken is het bellen van het landelijke alarmnummer toegestaan.

Een snelle reactie van het publiek vergroot de pakkans door de politie. En laten we eerlijk zijn; het zal uw kind maar zijn die de tanden uit z’n mond geslagen worden of uw tuinhekje dat door naar huis gaande stappers in het weekend wordt vernield.

De politie is 24 uur per dag op pad en vaak worden er meerdere surveillance-eenheden, zeker in het weekend, ingezet. Er kan op het moment dat u een “heterdaad-incident� ziet een surveillanceauto bij u in de buurt rijden, maar dan moet wel eerst die alarmmelding via de Regionale Meldkamer in Apeldoorn bekend zijn en verwerkt worden.

Bellers die via een vaste lijn 112 bellen, krijgen in 98 % van de gevallen de centrale in Apeldoorn aan de lijn. In enkele gevallen, afhankelijk van het telefoondistrict, komt men in de aangrenzende meldkamer terecht, waar men direct doorgeschakeld wordt naar Apeldoorn. Belt men met een mobieltje dan gaat dit via het KLPD in Driebergen en wordt u voor onze regio ook direct doorgeschakeld naar Apeldoorn. Wees altijd duidelijk met uw informatie, tracht plaats, straat en informatie, maar ook signalementsomschrijvingen zo goed mogelijk door te geven.
Provincie:
Tag(s):