woensdag, 24. januari 2007 - 10:44

13 Partijen voor verkiezingen Provinciale Staten

Den Haag

13 Partijen nemen deel aan de verkiezingen voor Provinciale Staten van Zuid-Holland op 7 maart aanstaande. Dit is een kleiner aantal dan in 2003, toen er 20 partijen aan de verkiezingen in de provincie deelnamen. Onder de 13 deelnemers bevinden zich op dit moment 3 nieuwkomers voor Zuid-Holland.

Lokaal Zuid-Holland, Partij voor de Dieren en Islam Democraten nemen dit jaar voor het eerst aan de verkiezingen in Zuid-Holland deel. Mogelijk wordt de partij Nieuw Rechts nog aan het lijstje nieuwkomers toegevoegd. Alle partijen die op dit moment zijn vertegenwoordigd in het provincieparlement, nemen op 7 maart deel aan de verkiezingen. Dit zijn PvdA, CDA, VVD, GroenLinks, SP, SGP, D66, Christen-Unie, Fortuyn en Leefbaar Zuid-Holland. Fortuyn zit op dit moment nog onder de naam LPF in het provincieparlement.

Het huidige provincieparlement bestaat uit 83 zetels. Net als in de andere provincies wordt dit aantal na de verkiezingen kleiner. In Zuid-Holland wordt het aantal teruggebracht tot 55 zetels. Dit betekent dat partijen dan meer stemmen nodig hebben om een zetel te behalen. Vooral voor de kleinere partijen kan dit nadelig zijn.
Provincie:
Tag(s):