donderdag, 15. maart 2007 - 18:53

130 Liter gasolie in de Maas door foutje

Dordrecht

De Waterpolitie van het Korps landelijke politiediensten (KLPD) uit Dordrecht heeft op donderdag 15 maart te Zwijndrecht tegen de schipper van een binnenvaartschip proces-verbaal opgemaakt voor het verontreinigen van de Oude Maas met gasolie.

In totaal is ongeveer 130 liter gasolie in de rivier terecht gekomen. Een deel van de gasolie is door een schoonmaakbedrijf van het water verwijderd.

Tijdens de surveillance zag de bemanning van het politievaartuig dat het water van de Oude Maas verontreinigd was met vermoedelijk olie. Verder onderzoek voerde hen naar een bunkerstation in Zwijndrecht waar een schip langszij lag. In het gangboord en op de huid van het schip waren duidelijk resten van gasolie te zien.

De 67-jarige schipper uit Maasbracht verklaarde tegenover de Waterpolitie dat bij het vullen van de brandstoftank en foutje was gemaakt. De stuurman die net een week aan boord was, had per abuis de verkeerde vulopening geopend waardoor gasolie in de kleinere smeerolietank was gepompt. Dit had tot gevolg dat deze tank eerder vol was en ongeveer 130 liter gasolie vanaf het schip in de rivier stroomde. Aan boord had men direct de autoriteiten in kennis gesteld. Drijvende olieabsorberende worsten zorgden ervoor dat de verontreiniging in de buurt van het schip bleef en twee vaartuigen van een speciaal schoonmaakbedrijf hebben ongeveer 2300 liter olie/watermengsel opgezogen vanaf het wateroppervlak.
Provincie:
Tag(s):