donderdag, 1. februari 2007 - 13:43

18.858 Kentekens afgelopen jaar niet in orde

Rotterdam

In 2006 heeft de Verkeerspolitie van het korps Rotterdam-Rijnmond 489.224 kentekens gescand met behulp van het automatische kentekensysteem (ANPR). Met 18.858 kentekens bleek iets mis te zijn. In meer dan 10.000 gevallen was er sprake van bijvoorbeeld een gestolen voertuig, rijden zonder rijbewijs en onverzekerd rijden.

Ook bestuurders die in 2006 al waren bekeurd voor het rijden onder invloed van alcohol en dus in het ANPR-systeem stonden, werden tijdens de ANPR-controle aan de kant gezet en in een aantal gevallen bleek de bestuurder wederom onder invloed van alcohol te verkeren.
In totaal werd door de politie voor 100.000 euro aan openstaande geldboetes geïnd. Er waren 8.000 ‘hits’ voor belastingschulden.

Tijdens een normale politiecontrole wordt iedere auto aangehouden die passeert. Bij een controle met ANPR scant een camera in een fractie van een seconde automatisch de kentekens van voertuigen. Alleen de bestuurders van voertuigen waar iets mis mee is, worden aan de kant gezet. Deze gerichte werkwijze is niet alleen publieksvriendelijk maar ook uiterst efficiënt. Om dit resultaat zonder het gebruik van ANPR te behalen zou ongeveer 75.000 uur politie inzet meer nodig geweest zijn.

In 2007 blijft de Verkeerspolitie controleren met behulp van ANPR. Dit gebeurt tijdens de reguliere surveillance en gerichte acties in de wijk. Het politiekorps Rotterdam-Rijnmond beschikt binnenkort over zes ANPR systemen.
Provincie:
Tag(s):