maandag, 3. december 2007 - 20:42

19-jarige overleden aan TBC

Helmond

Zondagavond is in het ziekenhuis de 19-jarige Nenette Ndaie Kamwanya aan longtuberculose overleden. De havo-leerling van het Dr.-Knippenbergcollege in Helmond werd vorige week in het ziekenhuis opgenomen omdat bij haar TBC was vastgesteld. Dit heeft de rector van haar school maandag bekendgemaakt.

De leerlingen worden door de school opgevangen. Daarvoor is intussen door de school een team samengesteld, waarbij ook GGD is betrokken. Om eventuele besmettingen op te sporen organiseert de afdeling tuberculosebestrijding van de GGD Zuidoost-Brabant een contactonderzoek.

De leerlingen van klas H5c en personeel die regelmatig en intensief contact hebben gehad tijdens de mogelijk besmettelijke periode zullen in eerste instantie worden onderzocht. De betrokken leerlingen en docenten worden volgende week door de GGD onderzocht.

Tuberculose is een infectieziekte die men kan oplopen door het inademen van de tubercelbacterie, die soms door een patiënt met een besmettelijke vorm van longtuberculose wordt opgehoest. Het is van belang om te weten dat slechts 10% van de mensen die besmet raken met deze bacterie, ooit tuberculose zal ontwikkelen.

Tuberculose is tegenwoordig heel goed met medicijnen te behandelen. Besmet wil niet zeggen dat men besmettelijk is voor anderen, dit is alleen mogelijk wanneer de ziekte tuberculose ontstaat.
Provincie:
Tag(s):