zaterdag, 14. april 2007 - 15:47

24 verdachten aangehouden

Alkmaar

Na een uitgebreid onderzoek dat inmiddels is afgerond heeft de politie van Alkmaar 24 verdachten aangehouden die ervan verdacht worden vernielingen te hebben gepleegd in de Oudjaarsnacht.

Het gaat om vernielingen die gepleegd werden in de omgeving van de Melis Stokelaan in Alkmaar. In totaal werden 24 verdachten aangehouden die samen verantwoordelijk zijn voor vernielingen ten bedrage van 75.000 (vijfenzeventigduizend) euro.

De vernielingen begonnen op 31 december al vroeg in de avond toen op de Melis Stokelaan de ramen werden ingegooid van de portalen van drie flatgebouwen. Ook sneuvelden telefooncellen, abri’s en werd er een personenauto van een buurtbewoner in brand gestoken.

De politie nam de zaak hoog op en stelde een onderzoek in waarbij ondermeer alle buurtbewoners een brief kregen met het verzoek zich als getuige te melden. Slechts één persoon deed een anonieme melding.

De zaak leek aanvankelijk op een dood spoor te zijn beland, maar kreeg een nieuwe impuls door de aanhouding van een winkeldief. Deze verklaarde ook betrokken te zijn geweest bij de vernieling. Intensief recherchewerk leidde uiteindelijk tot de aanhouding van in totaal 24 verdachten in de leeftijd van 13 tot en met 18 jaar (gemiddelde leeftijd 15 jaar). Deze groep is voor ongeveer 80 % woonachtig in de directe omgeving van de vernielingen.

Uit de verhoren kwam naar voren dat de groep geen bijzonder doel hadden met de vernielingen. Het ging vooral om ‘stoerdoenerij’. Vanuit de politie wordt contact gezocht met hulpverleners om gezamenlijk te kunnen bekijken op welke wijze herhaling kan worden voorkomen
Provincie:
Tag(s):