zaterdag, 3. februari 2007 - 17:15

25 aanhoudingen extreemrechtse groepering

Uitgeest

De mobiele eenheid heeft zaterdagmiddag tussen 13.30 en 14.30 totaal 25 mensen aangehouden op en rond de Zienlaan. De verdachten die leden zijn van de extreemrechtse groepering Blood and Honour, maakten zich schuldig aan openlijke geweldpleging en/of mishandeling. Zij zijn voor nader onderzoek overgebracht naar politiebureaus en ingesloten. Dit heeft de politie zaterdag bekendgemaakt.

De aangehouden verdachten traden op als een soort ordedienst voor de Nationalistische Volks Beweging (NVB). Deze bleken in een verenigingsgebouw een vergadering te houden.

Leden van het antifascistisch actiefront Afa liepen in protest daartegen richting dat gebouw. Leden van de ordedienst liepen hen daarop tegemoet en bij hen gekomen begonnen zij direct te slaan met knuppels en ploertendoders. Ook gooiden zij met flessen bier. Verschillende leden van de Afa liepen hierdoor verwondingen op.

Door politie is direct ingegrepen en zijn de groepen mensen gescheiden. Twaalf mensen van de ordedienst konden direct als verdachten worden aangehouden. Het daaropvolgende uur zijn nog dertien van hen in de omgeving aangehouden. Daarbij zijn ook ploerentdoders en knuppels in beslag genomen.

Ter handhaving van de openbare orde is leden van de Afa op grond van een noodverordening aangezegd de gemeente te verlaten. Ook leden van de NVB hebben die aanzegging gehad en beide groepen hebben, gescheiden van elkaar, onder begeleiding van de politie de gemeente verlaten.

De politie was via internet op de hoogte van het plan van de NVB om een vergadering te beleggen. Alleen de locatie waar dat zou gebeuren was niet bekend gemaakt. Dat zou een plaats zijn tussen Alkmaar en Amsterdam. De politie hield uit voorzorg ME achter de hand.

Op het moment van treffen tussen de groepen was de locatie nog niet bekend bij de politie doch was de politie wel zo dicht in de omgeving dat direct kon worden ingegrepen. Er is door slachtoffers van de Afa nog geen aangifte gedaan.
Provincie:
Tag(s):