donderdag, 9. augustus 2007 - 12:43

30-jarig bestaan van de molen “Sterrenberg� te Nijeveen

Nijeveen

Op zaterdag 25 augustus 2007 wordt het 30-jarig bestaan van de molen “Sterrenberg� in Nijeveen gevierd. Op 11 augustus 1977 is de molen geopend door Z.K.H. prins Claus.
De molen werd in 1975 voor een symbolisch bedrag gekocht van de fam. Sterrenberg te Weener (Duitsland), met dien verstande dat de molen hetzelfde model bleef houden.

Dat wil zeggen dat de zelfkruiing en de zelfzwichting weer in gebruik zou worden genomen. Dit is gebeurd en dat maakt deze molen voor Nederlandse begrippen juist zo bijzonder. Als waardering voor de prettige afhandeling van het geheel is de naam “Sterrenberg� voorgoed aan de molen verbonden.

Op 25 augustus zijn er in en rond de molen nogal wat activiteiten en dit gaat ongeveer tot 17.00 duren. Om 10.00 uur zal de officiële opening worden verricht door Burgemeester Westmaas. Daarna zal de fam. Sterrenberg de nieuwe naam onthullen van de Nijeveense blaaskapel.
In 1960 is de Boerenkapel Euphonia opgericht. Later is de naam vervangen door blaaskapel “de Dauwtrappers� omdat het repertoire veranderde in steeds meer Egerländer – en Tsjechische muziek. In augustus wordt de naam, mede om dezelfde redenen gewijzigd in “De Sterrenberg kapel�, genoemd naar de molen “Sterrenberg�.

Op deze dag worden er verscheidene demonstraties gehouden o.a. rogge dorsen met de stok, oude landbouwwerktuigen in miniatuur, kleine klompen maken, oude tractoren. Er is zelfs gelegenheid om met een paardentram getrokken door een oude tractor een gratis rondrit door Nijeveen te maken. Er is koffie- en ijsverkoop begeleid door de klanken van een minidraaiorgel. De plaatselijke accordeonvereniging Musetta en blaaskapel de Sterrenberg zullen verscheidene optredens verzorgen. De jeugd kan gebruik maken van een springkussen. En natuurlijk kan de molen worden bezichtigd. Bij voldoende wind wordt er gemalen.
In de middag zal de molen worden bezocht door vele fietsers die meedoen met de fietstocht georganiseerd door de vereniging Vrienden van RTV Drenthe.

De molen heeft een vernieuwde website, deze is te bekijken op www.molen-sterrenberg.nl
Provincie:
Tag(s):