dinsdag, 8. mei 2007 - 16:28

35 Verdachten aangehouden voor openlijke geweldpleging en straatroof

IJsselmonde

De politie van Rotterdam heeft samen met de Wijkpolitie IJsselmonde vijfendertig verdachten aangehouden. Zij worden verantwoordelijk gehouden voor een groot aantal openlijke geweldplegingen en straatroven. Dit maakt de politie dinsdag bekend.

Het onderzoek startte in november van het vorige jaar toen een 11-jarige jongen aangifte deed van poging straatroof. Dit gebeurde tussen de Heindijk en de Hazendijk. De daders wilden het slot dat om het stuur van z'n fiets hing wegnemen. Toen dit niet lukte werd hij op z'n achterhoofd geslagen. Bij deze aangifte werd tevens gesproken over andere voorvallen, die in groepsverband in die omgeving waren gepleegd.

De recherche en de wijkpolitie vormden naar aanleiding van deze en andere informatie een onderzoeksteam. Bij het onderzoek zijn de bevindingen van de zogenaamde regiegroep 'Heindijk', gevormd door deelgemeente, welzijnsorganisaties, woningcorporatie, bewonerscommissies en wijkpolitie, met als doel een integrale aanpak van de overlast rondom de Heindijk, gebruikt en meegenomen.
In de afgelopen tijd heeft het onderzoeksteam zesentwintig zaken tot klaarheid gebracht. Tien openlijke geweldplegingen tegen personen en goederen, zes straatroven, vijf pogingen straatroof, één inbraak, één bedreiging, één aanranding en twee afpersingen.

De inspanningen van het team leverden in totaal vijfendertig verdachten op in de leeftijd van 12 tot 18 jaar. Zeven verdachten waren jonger dan twaalf jaar oud. De jongelui ‘werkten’ in wisselende samenstelling en ze hadden het voorzien op geld om daar goede sier mee te maken.
Van het aantal verdachten zijn er twee voorgeleid aan de Rechter Commissaris en de anderen zijn, na opgemaakt proces-verbaal, heengezonden. Op dit moment zit er niemand meer in bewaring.
Provincie:
Tag(s):