maandag, 4. juni 2007 - 14:18

4000 Getuigen bij mislukte inval

Sloten

Bijna 4000 mensen vanuit het hele land, en daarbuiten, waren zaterdag getuige van de mislukte poging van de Spanjaarden om met het bierschip Sloten binnen te vallen. Een hevig gevecht ontstond tussen de soldaten en deze Spanjaarden. De spanning tijdens dit grootse toneelstuk was zichtbaar van de gezichten af te lezen bij het toegestroomde publiek. De verrader, Pier Lupckes, uit het naburige Tjerkgaast werd diezelfde middag nog terechtgesteld door de rechter voor zijn verraad onder toeziend oog van het aanwezige publiek. Als waarschuwing voor een ieder die met soortgelijke plannen rondliep.

Bij binnenkomst in Sloten waande een ieder zich direct in de middeleeuwse sferen. Nadat het tolgeld betaald was aan de poortwachters en je Sloten binnenstapte door de stadspoorten, proefde je de sfeer van het jaar 1588. Veel mensen hadden hierop hun kleding afgestemd en de mooiste creaties kwam je dan ook tegen deze dag. De aankleding van de stad, de mooie historische kleding, de sfeervolle muziek en natuurlijk niet te vergeten de zon zorgden voor een succesvolle historische dag waar een ieder zich voor even terug waande in de 16e eeuw. De valkenier, het circus, de hoefsmid en het vlooientheater waren een goede aanvulling op het toneelstuk en vielen ook goed in de smaak.

Nieuw dit jaar in het programma was het Grachtconcert waarmee dit culturele historische evenement in muzikale sfeer werd afgesloten. Onder het genot van de muziek namen de Slotenaren, en haar gasten van die dag, een drankje op de goede afloop van deze historische dag.

Vrijdagavond, voorafgaande aan dit evenement, was Frieslands bekendste weerman, Piet Paulusma, in Sloten aanwezig om hier een televisieopname te maken voor zijn weerbericht. Tijdens deze opname besteedde hij aandacht aan het Historisch Kijkfeest met als gevolg dat ook mensen van buiten de Nederlandse grenzen aanwezig waren in de kleinste elfstedenstad van Friesland.

Over drie jaar organiseert Stichting Historisch Sloten weer een Historisch Kijkfeest. Tot die tijd kunt u genieten van de gemaakte foto’s die zijn terug te vinden op www.historischsloten.nl.
Provincie:
Tag(s):