woensdag, 7. februari 2007 - 17:24

440 jongeren in debat

Arnhem

Zo’n 440 jongeren gaan op donderdag 8 en vrijdag 9 februari in debat in het Provinciehuis in Arnhem. Daar vinden de Gelderse voorrondes plaats voor twee verschillende landelijke debatwedstrijden: voor ‘Op weg naar het Lagerhuis’, georganiseerd door de Vara en In-Spe, de Gelderse organisatie voor jeugd, dialoog en politiek; en voor het Nationaal Jeugddebat.

Aan ‘Op weg naar het Lagerhuis’ doen 32 scholen mee met in totaal zo’n 400 leerlingen. De teams krijgen vijf minuten voor de start de stellingen te horen waarover zij in debat moeten. Via een knock-outsysteem blijft hier elke dag een winnend schoolteam over. De finale is zowel donderdag als vrijdag om 15.30 uur in de Statenzaal.

De prijsuitreiking volgt om ongeveer 16.45 uur. In de jury zitten journalisten, Statenleden en wethouders. De twee winnende teams mogen naar de landelijke finalewedstrijden in de Rode Hoed in Amsterdam in april.

De deelnemers mogen ook zelf stemmen: namelijk voor de schaduwverkiezingen voor Provinciale Staten én voor de Gelderse voorronde voor de Richard Krajicek Foundation Award. Hierin dingen 13 Gelderse sportprojecten mee naar de landelijke prijs van € 10.000,-.

De uitslagen van schaduwverkiezingen worden op donderdag en vrijdag om 13.15 uur bekendgemaakt. Het winnende RKFA-project wordt vrijdagmiddag bekend en krijgt in elk geval een bedrag van € 1.000,-

Op vrijdag 9 februari wordt ook de Gelderse voorronde gehouden voor het Nationaal Jeugddebat. Aan deze voorronde doen 40 jongeren op individuele titel mee. Zij gaan in debat met de lijsttrekkers voor de Statenverkiezingen van CDA, PvdA, VVD en ChristenUnie. Dit debat vindt plaats in de commissiezaal van gebouw Marktstate. De griffier van het Gelders Parlement, Bob Roelofs, zal dit debat voorzitten.

De 12 winnaars zullen Gelderland vertegenwoordigen in het debat met de ministerraad en de voorzitter van de Tweede Kamer in oktober 2007 in Den Haag.
Provincie:
Tag(s):