maandag, 10. december 2007 - 18:45

60 jongeren aangehouden

Met de aanhouding van zestig jongeren in de leeftijd van 12 tot en met 20 jaar heeft de politie in Delfzijl ruim honderd zaken opgelost. Het gaat onder anderen om een poging beroving van een pinnend echtpaar, mishandelingen op de kermis en een groot aantal diefstallen en inbraken.

Opvallend is dat slechts in een kwart van de zaken aangifte is gedaan. Daarnaast bleek ook in dit onderzoek weer dat ouders geen enkele weet hebben van wat hun kinderen uitvoeren en met wie zij omgaan.

Ook zijn er veel (brom)fietsen ontvreemd. Deels werden deze korte tijd bereden en gedumpt, deels werden deze doorverkocht. De politie heeft in dit onderzoek ook meerdere helers aangehouden en aan de tand gevoeld. Een deel van de verdachten van fietsdiefstallen heeft ook anderen afgeperst. Als geleend geld niet snel genoeg werd terugbetaald, werden mensen bedreigd of mishandeld.

De verdachten bestaan uit 58 jongens en twee meisjes ze komen voornamelijk uit Delfzijl en Appingedam.

De zwaardere misdrijven zijn veelal gepleegd door jongeren die geld nodig hadden voor de financiering van verdovende middelen. De lichtere misdrijven zijn vooral in groepen gepleegd. Een deel van de jongeren fungeerde als meeloper en wilde niet achterblijven bij de groep. In de groep waren geen echte leiders, maar het voorbeeld van een kleine groep deed de rest volgen.

In het onderzoek zijn ruim 100 zaken aan het licht gekomen. Opvallend is dat maar in een kleine 25% van de gevallen aangifte is gedaan. Jongeren kunnen niet veroordeeld worden voor zaken waarvan geen aangifte is gedaan. Bovendien kunnen de slachtoffers dan geen schade op hen verhalen. De politie roept de inwoners van Delfzijl en Appingedam op om vooral aangifte te (blijven) doen.
Provincie:
Tag(s):