donderdag, 24. mei 2007 - 15:33

600 Bestuurders terug naar het CBR

Rotterdam

In het eerste kwartaal van 2007 hebben medewerkers van de verkeerspolitie van het korps Rotterdam-Rijnmond ruim 600 bestuurders doorverwezen naar het Centraal Bureau Rijvaardigheid (CBR) met een mededeling 130.

Dit wordt gedaan wanneer het vermoeden bestaat dat een bestuurder niet meer beschikt over de nodige rijvaardigheid dan wel over de lichamelijke of geestelijke gesteldheid om een motorrijtuig te besturen. Asociaal agressief rijgedrag waardoor (dreigende) gevaarlijke verkeerssituaties ontstaan, kunnen ook aanleiding zijn voor een aanmelding bij het CBR. In een aantal gevallen kan dit tot een directe invordering van het rijbewijs leiden.

Om de verkeersveiligheid te vergroten verwees de verkeerspolitie in 2006 al bijna 2500 bestuurders naar het CBR. Het korps levert hiermee de meeste mededelingen aan.
Het CBR kan de bestuurder direct naar een deskundige sturen voor een onderzoek naar zijn geschiktheid. Wanneer de bestuurder niet meewerkt aan een onderzoek of uit onderzoek blijkt dat de bestuurder niet geschikt is om in het bezit te zijn van een rijbewijs, wordt het rijbewijs ongeldig verklaard.

Ook kan het CBR beslissen dat de bestuurder een cursus Educatieve Maatregel Alcohol (EMA) moet volgen. Indien de bestuurder de EMA cursus niet betaald of niet (volledig) volgt, dan wordt het rijbewijs ongeldig verklaard.
De bestuurder kan dan pas na drie jaar opnieuw een rijbewijs aanvragen.
Provincie:
Tag(s):