vrijdag, 8. juni 2007 - 15:20

Aanhouding in onderzoek naar schuldsanerings-bedrijf

Den Haag

Onder leiding van het Functioneel Parket is de FIOD-ECD (Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst Economische Controledienst) in het najaar van 2006 gestart met een strafrechtelijk onderzoek naar schuldsaneringbedrijf Stichting Schulden Vrij Leven (SSVL) en Vespa Sociaal Financieel Advies (Vespa).

In het kader van dit onderzoek is de directeur als hoofdverdachte op 4 juni 2007 aangehouden voor mogelijke oplichting van particulieren en verduistering in de periode augustus 2005 tot juni 2007.

Aanleiding voor het onderzoek zijn aangiften van diverse gedupeerden en de Nederlandse Vereniging voor Volkskrediet (NVVK) in verband met mogelijke overtreding van de Wet op het Consumentenkrediet.

SSVL en Vespa boden aan voor potentiële klanten op te treden als schuldbemiddelaar. Daar stond tegenover dat het (gezins)inkomen van de klant op een rekening van SSVL/Vespa moest worden gestort en een verplichte ‘vrijwillige bijdrage’ moest worden betaald. De klant ontving leefgeld en SSVL en Vespa zouden regelingen voor het aflossen van schulden aangaan en uitvoeren. In veel gevallen zijn deze regelingen niet tot stand gekomen dan wel uitgevoerd. De aflossing van de schulden kwam niet of nauwelijks van de grond. Het betreft vermoedelijk minimaal 900 klanten.
Provincie:
Tag(s):