woensdag, 30. mei 2007 - 13:52

Aanhoudingen voor mensenhandel en verkrachting

Groningen

Met de aanhouding van twee mannen uit Groningen (20 en 25 jaar) en een 22-jarige inwoner van Schiedam heeft de politie twee mensenhandel- en verkrachtingszaken opgelost. Twee vrouwen deden tegen hen aangifte van mensenhandel en verkrachting, die volgens een zogenaamde loverboy-methode plaatsvond. Dit heeft de politie woensdag bekendgemaakt.

Nog eens zeven jonge vrouwen deden aangifte van oplichting. Alle vrouwen vielen voor de charmes van de verdachten. In deze zaak heeft de politie nog vier verdachten aangehouden, die onder andere meeprofiteerden van de oplichting.

Eerste slachtoffer
De zaak kwam aan het rollen doordat een 20-jarige vrouw uit Groningen in maart 2006 aangifte deed. Zij verklaarde slachtoffer te zijn van haar vriend, de 25-jarige Stadjer, en zijn broer en vriend. Zij dwongen haar in de prostitutie te werken.

Het geld dat ze ermee verdiende, moest ze aan haar vriend afstaan. Een van de overige vier verdachten, een 22-jarige inwoner van Den Haag, verleende haar onderdak in de prostitutie. Na circa twee maanden beëindigde ze de relatie, waarna ze aangifte deed tegen de drie verdachten. De politie startte een onderzoek.

Loverboys
Tijdens het onderzoek wist de politie nog een slachtoffer van deze mannen te traceren. Een 22-jarige vrouw uit Vlaardingen bleek op eenzelfde manier slachtoffer te zijn van hen. Ook zij deed aangifte van mensenhandel en verkrachting. Dat de heren als zogenaamde loverboys te werk gingen, werd ondersteund door nog eens zeven aangiften van oplichting.

Zeven jonge vrouwen uit voornamelijk Groningen, in de leeftijd van 16 tot 20 jaar, werden gedwongen gsm-abonnementen af te sluiten voor de hoofdverdachten. Per persoon werden negen abonnementen afgesloten. Alle vrouwen vielen voor de charmes van de hoofdverdachten en in enkele gevallen van de medeverdachten.

Dat bracht de slachtoffers ertoe om de eisen van de verdachten in te willigen. Voor de vrouwen zijn de gevolgen groot. Zij liepen door de oplichting een gezamenlijke schuld van 75.000 euro op. De overige drie verdachten, een 24-jarige Schiedammer, een 24-jarige man uit Delft en een 20-jarige Stadjer, profiteerden hierin mee.

Terechtzitting
De politie heeft het onderzoek afgerond en het dossier is aan justitie overgedragen. Twee van de drie hoofdverdachten zitten nog vast. De verdachten moeten zich medio juni voor de rechter verantwoorden. De slachtoffers zullen proberen om de geleden schade terug te vorderen van de verdachten. Vanwege het karakter van deze zaak is ook de hulpverlening ingeschakeld.
Provincie:
Tag(s):