woensdag, 31. oktober 2007 - 14:18

Aanlijngebod voor Bordeaux Dog

Steenwijk

Het college van B&W van Steenwijkerland heeft ingestemd met de aanwijzing van een gevaarlijke hond en bepaald dat deze hond alleen nog maar kort aangelijnd mag worden uitgelaten. Voor iedere keer dat de hond niet aangelijnd is, wordt een boete van € 300 opgelegd met een maximum van € 1500. Dit heeft de gemeente woensdag bekendgemaakt.

Het betreft een hond van het ras Bordeaux Dog. Omdat deze hond een ander hondje heeft doodgebeten, is in overleg met de politie besloten om deze hond aan te merken als een gevaarlijke hond en het aanlijngebod van toepassing te verklaren.

Via de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) kan de gemeente een hond aanmerken als gevaarlijke hond. Daarbij kan zij ook een aanlijngebod opleggen, zodat het risico voor andere honden en mensen beperkt wordt.

In dit geval is de APV van toepassing omdat het ras Bordeaux dog niet is opgenomen op de landelijke Regeling agressieve dieren. De regeling in de APV is bedoeld voor individuele honden die niet vallen onder de categorie pitbullterriër-achtige of onder de categorie gebruikshonden die opgeleid zijn voor bewakings-, opsporings- of verdedigingswerk.

Het betreft honden waarvan in de praktijk is gebleken dat zij gevaarlijk zijn voor mens of dier. In dit geval betreft het gevaarlijk gedrag voor andere dieren. Een muilkorfgebod wordt door de politie in dit geval niet geadviseerd. Gemeentelijke toezichthouders, maar ook politie zullen er op toezien dat de eigenaar zich aan het aanlijngebod houdt.
Provincie:
Tag(s):