zaterdag, 17. november 2007 - 17:06

Aanmaning tegen afschaffen belastingaftrek ziektekosten

Groningen

De SP-initiatiefgroep Red de Ziektekostenaftrek biedt maandag 19 november de directie van de Belastingdienst in Groningen een reusachtige blauwe envelop op, met daarin een aanmaning aan minster Bos en staatssecretaris De Jager om de belastingaftrek voor ziektekosten in stand te laten. De Tweede Kamer debatteert komende woensdag over het kabinetsplan om de aftrek te schrappen. De SP'ers zijn daar fel op tegen.

Momenteel maken zo'n 3,4 miljoen mensen gebruik van de mogelijkheid om
belasting terug te vragen omdat hun ziektekosten hoog zijn in verhouding
tot het inkomen. Daaronder zitten naast chronisch zieken en gehandicapten ook veel ouderen. De regeling komt vooral ten goede aan mensen met lagere inkomens, en kost de schatkist dit jaar naar schatting 1,75 miljard euro.

Het kabinet wil de aftrekmogelijkheid vervangen door een regeling die
uitgevoerd wordt door de gemeenten. Hoe die nieuwe regeling eruit komt te zien, is nog niet duidelijk. Wel heeft het kabinet laten weten er maximaal 800 miljoen euro voor uit te willen trekken. Dat betekent dat de gemeenten het moeten doen met minder dan de helft van het huidige budget.

De SP spreekt van een 'schandalige bezuiniging op ouderen, gehandicapten en chronisch zieken'. Tweede Kamerlid en woordvoerder van de initiatiefgroep Rosita van Gijlswijk: "Als je de landelijke bezuiniging omrekent naar Groningen, kom je uit op het onvoorstelbare bedrag van ruim 11 miljoen dat de oudere, zieke en gehandicapte Stadjers voortaan elk jaar kwijt zijn. Met dit voorstel laat het kabinet zien dat het wel mooie verhalen heeft, maar een hardvochtige praktijk. De hypotheekrenteaftrek is heilig verklaard -ook voor de topinkomens en miljoenenvilla's- en de belastingaftrek waarvan de mensen profiteren die het toch al minder hebben, wordt met één pennenstreek van tafel geveegd. Te gek voor woorden.'
Provincie:
Tag(s):