woensdag, 25. april 2007 - 12:14

Aanpak straatroof werkt in regio Haaglanden

Den Haag

De politie Haaglanden kan tevreden terugkijken op de prioriteit dat het korps Haaglanden de afgelopen jaren heeft gegeven aan straatroof. Uit cijfers blijkt dat vanaf 2002 is het aantal straatroven in de gehele regio met 45 procent gedaald.

De daling was zelfs nog een stukje steviger in de Haagse binnenstad. De politiebureaus in het centrum zijn erin geslaagd dit fenomeen fors terug te dringen.

Ongeveer één vijfde (18 procent) van de straatroven wordt regiobreed gezien opgehelderd. Dat betekent dat van de 1206 straatroven van 2006 er 211 werden opgehelderd. Dat is ten opzichte van 2002 een vooruitgang. Toen werd slechts 8 procent opgehelderd.Beginnende boefjes zijn vaak verantwoordelijk voor straatroven, aldus de politie.

Straatrovers zijn over het algemeen jong. Uit een inventarisatie blijkt een aanzienlijk gedeelte onder de zeventien jaar te zijn. Als zo’n jongere wordt aangehouden en het gaat om een straatroof, dan is dat meestal niet zijn eerste delict.Blijvend prioriteit’s Middags tussen drie en vijf uur worden verhoudingsgewijs de meeste straatroven gepleegd, zo blijkt uit een analyse van de pleegtijden. ’s

Avonds tussen acht en tien uur is het risico ook iets groter. Vooral omdat een straatroof grote impact heeft op de slachtoffers en het veiligheidsgevoel zal deze vorm van criminaliteit prioriteit houden.
Provincie:
Tag(s):