woensdag, 11. april 2007 - 16:24

Aantal mensen met SOA stabiel

Amsterdam

Het percentage mensen dat positief getest is voor een seksueel overdraagbare aandoening (soa) bij ggd'en en soa-poliklinieken lijkt stabiel. Het absolute aantal aangetroffen soa's blijft echter hoog. Dit blijkt uit de tussentijdse landelijke soa-cijfers over 2006 van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Het aantal mensen dat zich vorig jaar liet testen op een soa bij de ggd'en is met 10% toegenomen ten opzichte van 2005 tot 69.000. Het absolute aantal gevonden soa's is daardoor dus wel iets toegenomen. Een derde van degenen die in 2006 onderzocht werd, was jonger dan 25 jaar, iets meer dan de helft was man. Ruim een kwart van de mensen die
zicht lieten testen waren mannen met homoseksuele contacten. Dit is vergelijkbaar met eerdere jaren.

Voor syfilis en hiv is zowel het absolute aantal infecties als het percentage mensen dat positief is getest afgenomen. Bij chlamydia en gonorroe nam het aantal infecties toe, maar het percentage mensen dat positief is getest was min of meer stabiel.

Van mannen die seks hebben met mannen testte ruim 10% van de onderzochte personen positief voor gonorroe. Ook 10% testte positief voor chlamydia. Bij meer dan 5% werd syfilis vastgesteld, en 3% had een positieve uitslag voor hiv. In totaal testte 22% van deze groep bezoekers positief voor één of meer van deze soa's.

Bij mensen die heteroseksueel geïnfecteerd raakten, bleef chlamydia de meest voorkomende soa. Dit werd aangetroffen bij ruim 10% van zowel de vrouwen als de mannen. In deze groep werd daarnaast bij 2% gonorroe, bij 0,2% syfilis en bij 0,1% hiv vastgesteld. In totaal werd bij 12% van de heteroseksuele bezoekers één of meer van deze soa's aangetroffen.
Categorie:
Tag(s):