woensdag, 13. juni 2007 - 9:37

Aantal moorden in grote steden gehalveerd

Den Haag

Voor het derde jaar op rij is het aantal moorden in Nederland gedaald. In 2006 werden in Nederland 160 personen slachtoffer van moord of doodslag. Dat is het laagste aantal sinds 1996. De afname vond plaats in de vier grote steden. Dit blijkt uit cijfers van het cbs.

De afname in 2006 is volledig terug te voeren op een halvering in elk van de grote steden, waar nog steeds de meeste moorden plaatsvinden. In Rotterdam ging het om gemiddeld 2,2 moorden per 100 duizend inwoners en in Amsterdam om 2,1 moorden per 100 duizend inwoners. Dat is ruim twee keer zo veel als het Nederlandse gemiddelde.

In de periode 1996–2006 zijn 2,5 duizend moorden gepleegd. Dat gebeurde vaker dan gemiddeld in het weekend door de hogere aantallen in de late avond- en ochtenduren.
Het risico om in het weekend om het leven gebracht te worden, is een kwart hoger dan in de rest van de week. Voor jongens tussen 15 en 20 jaar is dat risico zelfs 2,5 maal hoger. Kennelijk gaan de populaire uitgaansuren gepaard met meer dodelijk geweld.

Vrouwelijke slachtoffers zijn relatief vaak met een steekwapen of door verwurging omgebracht, de helft door hun partner of ex-partner. Vier op de vijf moorden op een vrouw vonden plaats in of rond het huis. De helft van de vrouwelijke slachtoffers was tussen 20 en 40 jaar. Het aantal vermoorde mannen in die leeftijdsklasse was 2,5 keer zo hoog.

Bij moorden op mannen bleef de dader merendeels, en veel vaker dan bij vrouwen, onbekend. In de periode 1996–2006 werden vier op de tien mannelijke slachtoffers gedood door een vuurwapen, drie op de tien door een steekwapen. Mannen werden driemaal zo vaak als vrouwen op straat om het leven gebracht.
Provincie:
Tag(s):