woensdag, 5. december 2007 - 17:03

Aanvaring op A'dam-Rijnkanaal

Weesp

De Waterpolitie van het Korps landelijke politiediensten (KLPD) uit Maarssen onderzoekt een aanvaring van woensdag 5 december tussen een leeg motortankschip en een geladen beunschip op het Amsterdam-Rijnkanaal ter hoogte van de Weesperbrug. Bij de aanvaring liep het achterschip van het beunschip zware schade op. Er deden zich geen persoonlijke ongelukken voor.

Het tankschip was leeg van gasolie en voer in de richting Wijk bij Duurstede en liep een geladen beunschip op dat enkele honderden meters voor hem voer. Bij elke brug op het kanaal moest het tankschip zijn stuurhut laten zakken om er onderdoor te kunnen. Dat gebeurde ook bij de Weesperbrug.

Even later botste de tanker op het beunschip. Deze raakte door zijn beschadigd roerwerk onbestuurbaar en liep in de damwand van het kanaal. Na de aanvaring nam het tankschip het stuurloze beunschip langszij en voeren ze samen door tot de losplaats te Nigtevecht. Daar werd geconstateerd dat het beunschip geen lekkage had. De achterpiek van het beunschip en het roerwerk waren zwaar beschadigd en door de klap tegen de damwand ontstond krasschade op stuurboordsvoorschip.

Op verzoek van de Inspectie Verkeer en Waterstaat nam de Waterpolitie het certificaat van onderzoek in. Het schip wordt na het lossen voor reparatie naar een werf in Nijmegen gesleept. De tanker had slechts een lichte deuk en krasschade op de boeg. De damwand van het kanaal is over een lengte van ongeveer tien meter beschadigd.
Provincie:
Tag(s):