donderdag, 24. mei 2007 - 16:32

Acht miljoen voor Blauwe As

Assen

Het College vraagt de Raad ruim € 1,5 miljoen beschikbaar te stellen voor de Blauwe As. Samen met de toegezegde subsidies* van ruim € 6,5 miljoen kan de verbinding Blauwe As Drentse Hoofdvaart tot stand komen. Voor dat bedrag worden ook drie bruggen gebouwd en de zwaaikom op de Kop van de Vaart aangelegd.

Op dit moment wordt er druk gewerkt aan de herinrichting van de Vaart Zuidzijde en binnenkort de Vaart Noordzijde. Op een later tijdstip wordt de Vaart zelf uitgebaggerd en voorzien van bruggen om de uiteindelijke doorsteek van Vaart / Drentse Hoofdvaart mogelijk te maken. Op dat moment is de Blauwe As een feit. Recreanten kunnen dan vanaf de Drentse Hoofdvaart Assen bereiken en een bezoek brengen aan de binnenstad.

Hiervoor is het nodig om in de Vaart twee beweegbare bruggen aan te leggen. Een brug op de plek van de oude Witterbrug en een beweegbare fietsbrug naast het Europaviaduct. Om de fietsverbinding langs de Vaart Noordzijde mogelijk te maken komt er een vaste fiets/loopburg over het Kanaal.

Als het aan het college ligt wordt de oude zwaaikom bij ‘De Kolk’ tot 23 meter breedte uitgegraven. Het college kiest voor een zwaaikom van 23 meter om zo meer ruimte te kunnen bieden voor terrassen en voetgangers. Ook voor de bevoorrading van het toekomstige Cultureel Kwartier is deze maatvoering geschikter dan een zwaaikom van 26 meter.

Op de kop van de Vaart komt een verhoogd plateau met bomen dat in de zomer als terras kan worden ingericht. Op dit podium is het ook mogelijk om bijvoorbeeld bands te laten optreden. Volgend jaar zomer is de Blauwe As gereed.

Het project de Blauwe As wordt mede gefinancierd door: Het Ministerie van VROM, Provincie Drenthe, Stichting Recreatietoervaart Nederland, BIRK, SNN en de Europese Unie.
Provincie:
Tag(s):