dinsdag, 10. april 2007 - 23:43

Actie carwash levert weinig op

Hilversum

De gemeentelijke afdeling Sociale Zaken (Soza) heeft ook de taak om te onderzoeken of haar klanten wel echt recht hebben op een uitkering. Aangewezen zijn op een gemeentelijke bijstandsuitkering en toch in een dure auto rijden, kan aanleiding zijn voor zo'n onderzoek. Onlangs heeft er zo'n onderzoek plaatsgevonden onder de naam Carwash. De auto's van ongeveer achttienhonderd klanten van Sociale Zaken Hilversum en Weesp werden op vermogen beoordeeld. Tijdens dit onderzoek werden maar een paar gevallen van (mogelijk) misbruik vastgesteld.

In dit onderzoek werden de klantenbestanden vergeleken met de bestanden van de Rijksdienst van het Wegverkeer. Bij deze rijksdienst is geregistreerd welk kenteken bij welke eigenaar hoort. De eigenaars van een bedrijfswagen met een grijs kenteken zijn hier ook opgeslagen evenals informatie over de kentekens van caravans en andere aanhangwagens.

Een (dure) auto en/of caravan kan een vermogen vertegenwoordigen. Een uitkering in het kader van de Wet werk en bijstand is juist bedoeld voor mensen, die niet over een groot vermogen beschikken. Voor klanten met een uitkering mag het vermogen niet boven bepaalde bedragen uitkomen. Een alleenstaande mag maximaal EUR 5245,- als vermogen hebben, een alleenstaande met kind(eren) EUR 10490,- en gehuwden/samenwonenden eveneens EUR 10490,-.

Carwash startte in 2005 en werd helemaal afgerond in 2006. Voor tweehonderd van de achttienhonderd klanten resulteerde dat in 'signalen'. Sociale zaken moest daar nader naar kijken. Bijvoorbeeld bepalen of de dagwaarde van auto of caravan boven het vrij te laten vermogen lag.
Provincie:
Tag(s):