dinsdag, 27. maart 2007 - 9:27

‘Bootstrap Bill’ bezoekt Film Festival Maastricht

Maastricht

Steracteur Stellan Skarsgård heeft zondag 25 maart om het Film Festival Maastricht (FFM) geopend. Stellan brak internationaal door met zijn hoofdrol in Lars von Triers Breaking the waves en is te zien in grote producties als Dancer in the Dark, Dogville, Insomnia, Good Will Hunting,…en als ‘Bootstrap Bill’ in The Pirates of the Carribean.

Het FFM opende met de avant-première van de Europese productie Goya’s Ghosts waarin Stellan Skarsgård in de rol van Goya op briljante wijze de film draagt.

Stellan Skarsgård werd groot onder regie van Lars von Trier. Toepasselijk begon deze ooit een film met de woorden:

‘You will now listen to my voice. My voice will help you and guide you still deeper into Europa. On the count of ten, you will be in europa.’

Toepasselijk omdat het FFM samen met ‘Maastricht celebrates Europe’ de vijftigste verjaardag van het Verdrag van Rome viert. Dit jaar kijkt de Europese Unie met haar 27 landen naar nieuwe buitengrenzen.

Ter ere van deze verjaardag en de uitbreiding gaat het FFM op verkenningstour langs de nieuwste rafelranden van Europa. Van de aparte Finse undergroundfilm Star Wreck tot het tragisch realistische Roemeense The Paper will be blue. Dit themaprogramma is geïnspireerd op het boek ‘Het einde van europa’ van Irene van der Linde en Nicole Segers.

FFM ontstond als een sattelietfestival van het IFFR en werd drie jaar geleden omgedoopt tot onafhankelijk festival. Het FFM – met als vaste uitvalsbasis het filmtheater Lumière Maastricht – staat voor gezelligheid, een nababbel in de foyer en genieten van markante films. Om inhoudelijk uit te breiden zonder tekort te doen aan de intieme sfeer ging FFM op zoek naar een nieuwe vorm voor het festival. Een deel van het programma gaat dit jaar voor de eerste keer ‘on tour’ naar Tongeren en Aken.
Provincie:
Tag(s):